Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sjoerd Scholte, Bèta Industrie:

“Omschakeling zuiveringswet in stroomversnelling maar nog lang niet alle telers zijn overgestapt”

Tholen – De zuiveringswet is inmiddels ruim een jaar geleden ingevoerd, maar daarmee is de vraag naar filtratieoplossingen zeker nog niet opgedroogd. Integendeel zelfs. Leveranciers en installateurs zien nog steeds volop beweging rondom filtratieoplossingen. Ook Sjoerd Scholte van Bèta Industrie: “Er gaan zeker twee à drie filtratiemachines per week bij ons de deur uit, dus de omschakeling voor de zuiveringswet is nog in volle gang.”

Het bedrijf met meer dan dertig jaar ervaring in uiteenlopende takken van de procesindustrie, was tot zo’n twee jaar geleden vooral bekend met het filtreren van water bij geothermieprojecten. Inmiddels is na vragen om mee te denken over waterfiltratie een zeefmachine ontwikkeld die tot 10 micron (1000 micron staat gelijk aan 1 millimeter) kan filtreren. “Vaste stoffen trillen we uit het water, waarna schoon water met daarin kostbare voedingstoffen overblijft. Vervolgens presteert ook het UV-filter beter. Er zijn telers bij die weer een rendement van nagenoeg honderd procent halen omdat het water veel minder vuil wordt aangeboden.”

Vooral in de potplanten ziet Sjoerd veel beweging en ook tulpenkwekers vragen veel naar filtratiemachines. “Maar we leveren ook nog steeds volop aan ander andere paprika-, tomaten- en slatelers. De hele glastuinbouw moet namelijk een keuze maken en dat is lang nog niet overal gebeurd, hoewel de omschakeling wel in een stroomversnelling is geraakt.”

Plug-en-play
Aan de machines zelf worden ondertussen voortdurend verbeteringen doorgevoerd. Eén van de in het oog springende eigenschappen van de machine is dat er geen filterverbruik is. “We werken toe naar een à twee zeefdekken met filtergaas dat toepasbaar is op zoveel mogelijk teelten tegelijk. Elke teelt heeft zijn eigen retourstroom, soms veel, soms weinig of met juist een vettige substantie. Door daar met het filter op in te spelen, hoeven er voor de verschillende teelten geen aparte filters gemaakt worden.”

En omdat de machines steeds meer plug-en-play zijn, is ook de installatie makkelijker geworden. “Alleen de slang hoeft er nog in, de machine aangezet en dan kan het filtreren beginnen.” Overigens niet alleen in Nederland, waar Bèta Industrie als 91e eindigde in de MKB Innovatie Top 100. “We zijn inmiddels met partijen in België in gesprek en ook van export naar Canada en de Verenigde Staten wordt werk gemaakt.”

Voor meer informatie:
Bèta Industrie
www.beta-industrie.nl 
info@beta-industrie.nl 

Sjoerd Scholte
sjoerd.scholte@beta-industrie.nl