Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Er komen alternatieven voor invulling drukregistratievoorziening

2019 overgangsjaar voor drukregistratievoorziening neerwaarts spuiten

Telers en loonwerkers krijgen een aantal keuzemogelijkheden voor de invulling van de verplichting tot een drukregistratievoorziening bij neerwaarts spuiten. Om bedrijven een keuze te laten maken en de nieuwe voorstellen met de sector te bespreken, zal 2019 een overgangsjaar worden, schrijft staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer

De algemene verplichting tot drukregistratievoorziening riep weerstand op en er was behoefte aan keuzemogelijkheden. In overleg met betrokken partijen (LTO, KAVB, NFO, Cumela, Fedecom, Agrodis, Nefyto en de Unie van Waterschappen) is onder meer vastgesteld dat er spuitdoppen driftarm zijn bevonden bij een lage spuitdruk die echter niet gangbaar is in de praktijk. Daarnaast bleek dat circa 10% van het aantal gekeurde spuiten aanvullende driftreducerende voorzieningen heeft, waarbij een goede landbouwkundige toepassing in de regel in een afdoende driftreductie voorziet.

Dit leidt tot de volgende invulling:

  • Spuitdoppen die driftarm zijn bij een spuitdruk tot 2 bar worden niet meer in de lijst met ‘driftreducerende doppen’ vermeld omdat het niet aannemelijk is dat deze in de landbouwpraktijk bij de juiste spuitdruk gebruikt worden.
  • Voor spuitdoppen die driftarm zijn bij een spuitdruk van 2 tot 3 bar, en voor ‘luchtvloeistofmengdoppen’, is een drukregistratievoorziening vereist.
  • Voor spuitdoppen die driftarm zijn bij een spuitdruk vanaf 3 bar en voor spuitapparatuur met aanvullende driftreducerende voorziening is geen drukregistratievoorziening vereist omdat deze dan niet of minder doelmatig is.
  • Als alternatief voor de drukregistratievoorziening kan bij gebruik van spuitdoppen die driftarm zijn bij een spuitdruk van 2 tot 3 bar, en voor luchtvloeistofmengdoppen, een verdubbeling van de in het Activiteitenbesluit vereiste teeltvrije zone worden toegepast.

De informatie over driftreducerende doppen en technieken op de site van de Helpdesk Water wordt aangepast. Overzichten van doppen en technieken worden periodiek aangepast op basis van de stand van de techniek. Nog onderzocht moet worden of de bereikte bestuurlijke overeenstemming voor de alternatieve invulling aanpassing van het juridisch kader vraagt, en of dit door middel van aanpassing van het Activiteitenbesluit milieubeheer of van het Besluit activiteiten leefomgeving moet gebeuren.

Handhavingsprotocol
Binnen het doelgroepenoverleg wordt een handhavingsprotocol ontwikkeld. Daarbij wordt ook gekeken naar situaties waarbij een ondernemer een verplichting aangaat voor de aanschaf van een nieuwe landbouwspuit, aanvullende techniek of drukregistratievoorziening, maar waarbij de levering niet in 2019 kan plaatsvinden. Hierbij is afgesproken dat bedrijven die aantoonbaar investeren dit in 2020 kunnen uitvoeren. Het bevoegd gezag zal ondernemers in 2019 wijzen op de nieuwe voorwaarden, wanneer een landbouwspuit nog niet voldoet aan het vastgestelde kader.

Bron: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

 

Publicatiedatum: