Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Seed hunter' Chris jaagt op sterke zaden

Onderzoeker en 'seed hunter' Chris Kik, van het Centrum voor Genetische Bronnen, Nederland, reist de hele wereld over om zaden van wilde groenten te verzamelen. Dankzij die zaden kunnen sterke groenten gekweekt worden. 

Chris vertelt in de video 'Op jacht naar sterke zaden' waarom wilde, aan gewassen verwante, soorten belangrijk zijn. Er kunnen eigenschappen, zoals ongevoeligheid voor ziekten, in zitten die in de huidige rassen niet voorkomen, maar wel nodig kunnen zijn voor een, duurzame teelt.

Aan gewassen verwante wilde soorten worden vaak aangeduid met de Engelse term Crop Wild Relatives (CWR). Op de website www.cwrnl.nl is een overzicht te vinden van de CWR’s in Nederland en hun relatie met de gewassen, het verspreidingsgebied en de verwachte verspreiding door klimaat verandering. Een voorbeeld is de zeldzame liggende asperge (Asparagus officinalis subsp. prostratus) die op slechts enkele plekken in Nederland voorkomt. Verwacht wordt dat door klimaatverandering het verspreidingsgebied van deze soort verschuift.

Verzamelen kan niet zomaar
Om in Nederland te kunnen verzamelen moet je alleen schriftelijke toestemming krijgen van de grondeigenaar, weet Chris. "Als je gaat verzamelen in het buitenland, moet je echter toestemming krijgen van de autoriteiten in het betreffende land. En dat valt lang niet altijd mee."

Bron: WUR

Publicatiedatum: