Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
365 dagen in de Antarctica

EDEN-ISS-kas: Antarctica-tuinder Paul Zabel keert terug in bewoonde wereld

365 dagen in de Antarctica, waarvan 257 dagen afgezonderd van de buitenwereld. Antarctica-tuinder Paul Zabel van het 'Deutsche Zentrum für Luft- und Raumfahrt' (DLR) heeft de groententeelt voor op de maan en op Mars getest in de EDEN-ISS-kas. Daarbij heeft hij paprika's, tomaten, komkommers en verschillende slasoorten en kruiden onder kunstmatig licht geoogst.

Nu is Paul Zabel teruggekeerd naar Duitsland en doet hij in een persgesprek bij de DLR-vestiging Bremen voor het eerst na aankomst verslag van zijn inspanningen en ontberingen in de afgelopen maanden. Tevens vertelt hij over het plezier dat hij beleefde aan de plantenteelt in de extreme situatie en over zijn leven op het zevende continent, meldt gemuese-online.de.

"Antarctica is een fascinerende plek. Ik ben blij dat ik één van de weinige mensen kon zijn die de mogelijkheid had om in Antarctica te overwinteren. In de afgelopen twaalf maanden heb ik veel unieke indrukken en uitdagingen beleefd. Het is fijn om weer thuis te zijn en familie, vrienden en collega's weer te zien", zegt Paul.

Paul Zabel keerde na een tussenstop op de Antarctische Novo Airbase en een kort oponthoud in Kaapstad reeds vlak voor kerst in Duitsland terug. „Nadat ik kerst in 2017 reeds in de Antarctica had doorgebracht, was het iets heel bijzonders om kerst en de jaarwisseling weer in Duitsland door te brengen."

Paul was op 16 december 2017 met drie andere leden van het EDEN-ISS-team naar de Antarctica afgereisd. Na een circa twee maanden durende opbouwfase, verbleef hij sinds 18 februari 2018 met negen andere overwinteraars van het AWI op het Duitse Antarcticastation Neumayer III.

Op weg naar de kas door de Antarctische kou
Bijna dagelijks ging Paul op weg naar de circa 400 meter van het station af gelegen EDEN-ISS-kas. Alleen bij sterkere stormen, waarvan Paul er talrijke meemaakte tijdens de Antarctische winter, werd de kas automatisch vanuit het controlecentrum in Bremen bewaakt en gestuurd. „Vanuit Bremen waren we dagelijks in contact met Paul", vertelt EDEN-ISS-leider dr. Daniel Schubert van het DLR-instituut voor ruimtevaartsystemen. „Hij heeft de afgelopen maanden groots werk geleverd voor het project EDEN-ISS. Toekomstige ruimtevaarders zullen hem dankbaar zijn."

Ook andere leden van het AWI-overwinteringsteam ondersteunden Paul bij zijn werk. Zo hielpen ze bij het zaaien van de planten en ondersteunden ze hem bij de talrijke experimenten. „Na meer dan een jaar in de Antarctica kijken we terug op een succesvolle overwintering.  Het werk in de kas en de verse groenten hebben onze tijd op Neumayer-Station III verrijkt", zegt stationsleider Bernhard Gropp.

Rijkelijke oogst
Een gedetailleerde evaluatie van het onderzoek naar plantenteelt in de Antarctica loopt momenteel op volle toeren. De omvangrijke resultaten die onder andere technische, botanische, microbiologische en psychologische analyses bevatten, worden in mei 2019 verwacht. Wat wel reeds vast staat, is dat Paul Zabel steeds weer - ook dankzij de ondersteuning van de overige overwinteraars van het AWI, een rijkelijke oogst bijeenbracht. Zo had de crew op Neumayer III in het afgelopen jaar onder andere 67 kilogram komkommers, 46 kilogram tomaten, 19 kilogram koolrabi, 8 kilogram radijs, 15 kilogram kruiden en 117 kilogram sla te eten.

Voortzetting open voor onderzoekers van over de hele wereld
In de komende twee jaar zal het DLR samen met het AWI en andere onderzoekspartners de productieprocessen in de EDEN-ISS-kas verder ontwikkelen om toekomstige stations op de maan en op Mars een geoptimaliseerd kasconcept aan te bieden. De voortzetting van het project staat open voor onderzoekers van over de hele wereld. „Binnenkort gaat de kas naar de nieuwe overwinteraars, die het EDEN-ISS-project in Antarctica voortzetten en zich met de plantenteelt bezig zullen houden", zegt dr. Daniel Schubert. „Daarbij zullen we de kas vanuit Bremen controleren en sturen." Daniel en zijn team reizen half januari 2019 opnieuw naar de Antarctica om onderhoud uit te voeren aan de EDEN-ISS-kas en deze technisch klaar te maken voor de voortzetting van het project.

EDEN-ISS: levensmiddelverzorging van de toekomst
De wereldwijde levensmiddelproductie is één van de centrale maatschappelijke uitdagingen van de eenentwintigste eeuw. Een stijgende wereldbevolking in combinatie met veranderende omstandigheden door klimaatverandering vereisen nieuwe manieren om gewassen ook in klimatologisch ongunstige regio's te kunnen cultiveren. Voor woestijnen en gebieden met lage temperaturen, evenals voor ruimtemissies naar de maan en Mars, maakt een gesloten kas het mogelijk om te oogsten onafhankelijk van het weer, de zon en het jaargetijde. Tevens zorgt de gesloten kas voor minder waterverbruik en dat er af kan worden gezien van het gebruik van pesticiden en insecticiden. Met het project EDEN-ISS wordt zo'n modelkas van de toekomst onder  Antarctische extreme omstandigheden getest voor een lange periode.

Publicatiedatum: