Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Italië:

"Abnormale winter funest voor groenten"

Italië heeft te lijden onder de klimaatverandering. Het noorden kampt met droogte en het midden en zuiden zijn in de greep van slecht weer dat gepaard gaat met zware regenval en sneeuwval. In de komende dagen zou de temperatuur moeten stijgen met alleen sneeuw op grote hoogte en harde wind die beperkt blijft tot de eilanden. 

De vorstgolf, die de centrale en zuidelijke regio's de afgelopen weken trof, heeft grote effecten op de gewassen en de afzet ervan. De oogst is in veel gevallen gehalveerd en de resterende hoeveelheden worden tegen een hoge prijs op de Italiaanse markten afgezet.

"In het zuiden hebben de temperaturen onder nul wintergewassen zoals artisjokken, venkel, selderij, peterselie, kool, kool, cichorei en broccoli beschadigd. De klimaatanomalie heeft ook invloed gehad op de gewassen in Marokko, Egypte, Turkije, Nederland en Spanje. Vooral in Murcia, dat van oudsher exporteert naar Europese markten, zijn minstens driehonderd hectare artisjokken, sla en broccoli verwoest", staat in een nota van Coldiretti.

Volgens de gegevens van de Italiaanse telematische goederenbeurs (Bmti) wordt voor venkel nu een prijs van €1,80 euro per kg genoteerd terwijl dit een aantal dagen geleden nog €1,00 was. Hetzelfde geldt voor bloemkolen die tegen €1,60 worden afgezet. De prijs van Italiaanse sla is zelfs verdubbeld: van minder dan €1,00 naar €2,20. Italiaanse bonen werden vervangen door die uit Noord-Afrika.

Zoals te zien is in de bovenstaande grafiek ging de Italiaanse witte bloemkool in een enkellaags pak van 8 stuks (40x60) van een prijs van €0,85 euro per kg pop 31 december 2018 naar €1,45 per kg op 11 januari 2019.

De vorst heeft ook de gewassen in de kas niet gespaard. Om te zorgen dat groenten en fruit niet beschadigd raakten, moesten telers zeer hoge kosten maken om de kassen te verwarmen. Als gevolg hiervan worden de overgebleven aubergines en tomaten op de markt gebracht tegen prijzen van bijna €3 per kg.

Zoals te zien is in de bovenstaande tabel gingen Siciliaanse aubergines in eenlagige verpakking van een prijs van €1,40 euro per kg op 31 december 2018 naar €2,75 per kg op 11 januari 2019.

Toscaanse artisjokkenoogst zal worden gehalveerd
De vorste van de afgelopen week heeft de teelt van Toscaanse groenten een klap gegeven, meldt Confagricoltura Toscana, in het bijzonder de artisjok die wordt geteeld in het binnenland van de regio, tussen Aretino en Senese, waar de thermometer tot -10 graden aangaf.

De vorst heeft de planten beschadigd en de oogst van artisjokken in deze gebieden gehalveerd, terwijl het probleem voor andere wintergewassen, zoals spinazie, bieten, rapen, kool is dat de groei vertraagt, zowel in de teeltgebieden in het binnenland als aan de kust.

Fruit en citrus lijken onaangetast
Italiaans fruit daarentegen had geen last van deze abnormale winter. Appelen, peren en kiwi's waren al geoogst vóór de laatste golf van slecht weer. Ook de oogst van het citrus en clementines lijkt stabiel.

 

 

Publicatiedatum: