60% van de Nederlandse handelsstroom groenten en fruit komt uit buitenland

In totaal komt er jaarlijks 8 miljoen ton verse groenten fruit in Nederland binnen en gaat er 11 miljoen ton het land uit. Van de verse groenten en fruit die Nederland binnenkomt, is nog geen 20% bestemd voor de binnenlandse markt. De overige ruim 80% wordt weer verder getransporteerd naar andere landen. Bij de uitgaande stroom is rond de 40% in Nederland geteeld product en 60% betreft buitenlands product.

De verse groenten en fruit die door/via Nederland weer naar andere landen gaat heeft een omvang van ca. 7 miljoen ton. Dit is meer dan de ruim 4 miljoen ton Nederlands product die in het buitenland wordt afgezet.

Gewone import/export, wederuitvoer, quasi doorvoer en echte doorvoer
Naast de import van verse groenten en fruit voor de Nederlandse markt en de export van in Nederland geteelde groenten en fruit is er een grote stroom die het land in komt om vervolgens weer naar het buitenland te worden vervoerd. Die stroom die Nederland binnenkomt en weer naar het buitenland gaat is te onderscheiden in 3 onderdelen. Dat is allereerst de zgn. wederuitvoer. Dit zijn producten die in Nederland worden ingeklaard en (tijdelijk) eigendom worden van een Nederlandse onderneming en vervolgens weer worden ge-(re)exporteerd. Deze stroom is ca. 3,7 miljoen groot.Verder gaat er een grote stroom product via Nederland verder die eigendom is/blijft van een buitenlandse onderneming. Voor een deel hiervan worden wel administratieve handelingen verricht en voor het andere (grotere) deel komt de douane er niet aan pas. De stroom waarbij wel douaneformaliteiten plaatsvinden wordt de zgn. quasi doorvoer genoemd. Deze stoom is ongeveer 0,9 miljoen ton groot. De stroom die dan nog overblijft is de “echte” transport doorvoer. Bij de doorvoer,zowel de quasi als de “echte”, kunnen wel Nederlandse transportbedrijven betrokken zijn maar het product is/blijft eigendom van een buitenlandse onderneming.

Cijfers over de “echte” doorvoer worden niet systematisch verzameld maar volgens het CBS gaat het om substantiële hoeveelheden. Het CBS heeft een schatting gemaakt voor landbouwproducten waarbij bij doorvoer de verhouding quasi en echte uitkomt op 1:4. De quasi doorvoer is bij verse groenten vrijwel nihil en bij vers fruit gaat het om 0,9 miljoen ton. Met voorzichtige schatting zou de echte doorvoer voor vers fruit neerkomen op hoeveelheid van 2,0 miljoen ton.

Klik hier voor het factsheet handelsstroom Nederland December 2018

Voor meer informatie
Fruit and Vegetable Facts
Jan Kees Boon 
www.fruitandvegetablefacts.com  
fruitvegfacts@gmail.com  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven