Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

800.000 kilo product uit de markt genomen in tweede helft december

Meer dan 1,8 miljoen kilo Spaanse komkommers uit de markt genomen

De algemeen directeur van Landbouwteelt en -Markten van het Spaanse Ministerie van Landbouw, Esperanza Orellana, maakte afgelopen donderdag bekend dat er sinds januari 2018 1,8 miljoen kilo komkommer uit de markt genomen is. Ze liet weten dat dit op een geordende manier gebeurde en dat men betaald werd, dankzij de fondsen die beheerd worden door de Organisaties van Groenten- en Fruittelers (OPFH).

In een bijeenkomst met vertegenwoordigers van de sector voor een analyse van de komkommermarkt, zei ze dat de telersorganisaties het voor elkaar kregen om in de tweede helft van december zo'n 800.000 kilo terug te nemen. Op dat moment was "de situatie in de sector echt slecht". Ze betoogde dat de komkommerprijzen gedurende 2018 acceptabel waren, maar dat ze in de laatste drie weken van december en de eerste week van januari tot zeer lage niveaus daalden.

Orellana verhelderde ook dat de genoemde terugname alleen betrekking hebben op degenen die door de telersorganisaties werden uitgevoerd zonder degenen mee te rekenen die "voor de eigen rekening van telers kwamen zonder dat er een beroep gedaan werd op fondsen". Ze pleitte voor de aansluiting van telers bij telersorganisaties aangezien slechts 60% van hen lid is bij dergelijke coöperaties.

Orellana wees er ook op dat de instorting van de prijzen het gevolg was van "een aantal omstandigheden, hoofdzakelijk van klimatologische aard", die leidden tot een overaanbod.

Om dergelijke prijsdalingen te voorkomen, is het volgens Orellana nodig dat komkommertelers zich aansluiten bij de telersorganisaties, die de Europese fondsen beheren.

Ze betoogde dat het uit de markt nemen altijd de "laatste toevlucht" moet zijn en dat de nationale en Europese regelgeving biedt voor het ontwikkelen van hulpmiddelen voor een betere planning van de afzet en de teelt.

 

Bron: EFE


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven