Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Nieuwe verpakkingen op basis van bioplastic

Het Italiaanse bedrijf Bio-on is een samenwerkingsverband aangegaan met fruitleverancier Rivoira. Samen gaan de twee organisaties nieuw materiaal ontwikkelen voor de verpakking van vers AGF. Aan de hand van deze samenwerking is de joint venture Zeropack S.p.A. opgericht, waarvan zowel Rivoira als Bio-on 50% in bezit hebben. 

De oplossingen van Zeropack spelen in op de vraag naar duurzame verpakkingen. Consumenten hebben een voorkeur voor telers en supermarkten die letten op duurzaamheid en verantwoordelijkheid. Het bedrijf gaat zodoende werken aan folie, kratten, kleine en grote containers en labels op basis van bioplastic. Dit materiaal is 100% biologisch afbreekbaar en wordt verkregen uit afval van groenten en fruit. Zeropack heeft via oprichter Bio-on een exclusieve licentie om met de bioplastic-technologie te mogen werken.

De bioplastic-technologie is ontwikkeld aan de hand van onderzoek van Bio-on. Het team van Bio-on werkt in Italië en de VS al vier jaar aan de ontwikkeling van dit materiaal. Bioplastic is een reactie op de enorme hoeveelheid in de wereld aan plastic afval. Conventioneel plastic dat vandaag de dag nog bij de verpakking van levensmiddelen wordt gebruikt, kan niet efficiënt worden gerecycled. Bovendien bevat dit plastic materiaal sterk verontreinigende bestanddelen.

"Dankzij de onlangs aangekondigde investering krijgen we toegang tot een groot bedrijf," legt Bio-on-directeur Marco Astorri uit. "De bioplastic-technologie heeft alles in zich om een revolutie te ontketenen. We gaan hier samen voor zorgen, met Zeropack en de Rivoira-groep."

Dankzij de diversificatie van de Rivoira-groep kan de technologie van Zeropack ook gebruikt worden voor gebotteld mineraalwater. Rivoira is verantwoordelijk voor de Fonti Alta Valle Po-bron, dat op zijn beurt het jonge bedrijf Acqua Eva in bezit heeft. Dit merk heeft zich sterk ontwikkeld binnen de Italiaanse en internationale markt.

"We zijn erg blij dat we onze ervaring kunnen delen. We kunnen verpakking creëren die compleet verschilt van wat er vandaag de dag op de markt te vinden is," zegt de directeur van de Rivoira-groep, Marco Rivoira. "Zeropack speelt in op de strategieën van de Rivoira-groep en zoekt altijd naar innovatie. Onze missie is om hoge kwaliteit te leveren voor zowel de verpakking als de inhoud. Het onderzoek naar nieuw materiaal zorgt er voor dat grote supermarktketens een 100% duurzaam alternatief kunnen gebruiken.”

Alle bioplastics, die door Bio-on worden ontwikkeld, worden verkregen uit plantaardig materiaal, zonder dat dit invloed heeft op het milieu. In de meeste gevallen heeft bioplastic dezelfde eigenschappen als conventioneel plastic, met als voordeel dat het volledig biologisch afbreekbaar is. Het materiaal is ontwikkeld aan de hand van onderzoek naar PHB's (polyhydroxybutyraten). PHB's zijn het enige biologische bestanddeel dat uit de natuur gewonnen kan worden, dat piëzo-elektrische eigenschappen heeft.

Bio-on heeft voor een bedrag van €10 miljoen de exclusieve rechten voor het gebruik van bioplastics aan Zeropack verleend. Vanaf 2019 zal Zeropack nieuwe patenten presenteren en nieuwe vormen van samenwerking aangaan met internationale telers en supermarkten.

Voor meer informatie:
Simona Vecchies
Tel: +39 3351245190 
www.zeropack.it  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven