Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Vanaf 1 januari nieuw recht op geboorteverlof

De Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG) brengt per 1 januari 2019 een nieuw recht op geboorteverlof met zich mee.

Deze regeling kent drie ingangsdata:
1 januari 2019
Per 1 januari 2019 wijzigt de wet over het aantal verlofdagen dat de werknemer van wie de partner bevalt krijgt. Er is echter een overgangsrecht opgenomen in de wet. Die stelt dat als er in de cao afwijkende afspraken zijn opgenomen over het geboorteverlof, deze blijven gelden tot 1 juli 2019. In de CAO Beroepsgoederenvervoer over de weg is zo’n afwijkende regeling opgenomen. Namelijk dat er 2 dagen betaald verlof zijn voor de werknemer van wie de partner op of na 1 januari 2019 bevalt van een kind. Deze regeling blijft dus gelden tot 1 juli 2019.

1 juli 2019
Een werknemer van wie de partner op of na 1 juli 2019 bevalt, heeft recht op geboorteverlof van eenmaal het aantal werkuren per week. Deze uren worden volledig doorbetaald door de werkgever.

1 juli 2020
Conform de wet WIEG hebben partners vanaf 1 juli 2020 ook recht op aanvullend geboorteverlof van maximaal 5 weken. Dit aanvullend geboorteverlof geeft recht op een uitkering ter hoogte van 70% van het dagloon, tot maximaal 70% van het maximum dagloon. Het UWV betaalt deze weken verlof. De werknemer moet deze verlofweken opnemen binnen 6 maanden na de geboorte van het kind. Voorwaarde is wel dat een werknemer eerst het geboorteverlof van eenmaal het aantal werkuren per week heeft opgenomen. De werknemer dient het aanvullend geboorteverlof in hele weken aan te vragen. In overleg met de werkgever kan de werknemer het aanvullend verlof over een langere periode dan 5 weken spreiden. Het is ook mogelijk om minder dan 5 weken aanvullend geboorteverlof op te nemen. Ten aanzien van geboortes die voor 1 juli 2020 hebben plaatsgevonden, geldt dan dat er wel al recht bestaat op het geboorteverlof, maar nog geen recht bestaat op het aanvullend geboorteverlof.

Bron: TLN
 
 


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven