Steven Deglin en Jos Houben , Meekers - DLV Accountants Dirk Coucke, United Experts (DLV)

“Termijnmarkt zou de hardfruitmarkt kunnen redden”

Tholen – Het gaat al een aantal jaar niet zo goed in de groenten- en fruitsector. Elk jaar heeft zo zijn pieken en dalen, maar over het algemeen zit een groot deel van de sector in zwaar weer. “Daarom hebben verschillende telers aan DLV en Meekers - DLV Accountants gevraagd of wij iets voor ze kunnen betekenen. We zijn rond de tafel gaan zitten en gaan brainstormen om te kijken of er mogelijk een oplossing is voor deze situatie”, vertelt Steven Deglin van Meekers DLV - Accountants. Uit de brainstormsessie van Meekers en DLV is het idee ontstaan dat een termijnmarkt voor de hardfruitsector mogelijk een oplossing kan zijn voor het steeds terugkerend probleem.

Peren
“Op 18 december hebben we de eerste vergadering gehad met verschillende telers, handelaars en veilingen en er bleek interesse te zijn in het termijnmarktplan. De reacties waren heel positief, maar het is vrij begrijpelijk dat ieder initiatief hoop geeft in een slechte situatie. Iedereen is er zeker van dat er iets moet gebeuren, maar of dit de uiteindelijke oplossing zal zijn is niet zeker”, vervolgt Jos. “Als het termijnmarktplan wordt doorgezet, zullen we het voor het eerst met de perenmarkt testen. De perenmarkt is vergelijkbaar met de aardappelmarkt en de afzet is groot. Dus zal dit product als test het meest geschikt zijn.”

Nederland
Wanneer er daadwerkelijk een termijnmarkt voor groenten en fruit in België komt, is dit een wereldwijde primeur. “Wanneer het plan wordt doorgezet is het de bedoeling dat ook Nederland mee gaat doen. De markten hebben veel gemeen en overlappen elkaar deels, maar we hebben enkel nog maar met Belgische partijen gesproken. De medewerking van de veilingen is nodig omdat de klokverkoop moet blijven bestaan. Bij een termijnmarkt heb je altijd een spotmarkt nodig om op te kunnen eindigen”, zegt Jos Houben.

“De volgende stap in het proces is een ballonnetje oplaten bij meerdere partijen en kijken wat hun reactie is. Het is nog een beetje koffiedik kijken, maar er moet naar een oplossing gekeken worden omdat de huidige situatie voor bepaalde partijen niet meer rendabel is”, besluit Steven.

Voor meer informatie:
Meekers - DLV Accountants
Luikersteenweg 57-59
3800 Sint-Truiden
+32(0)11-480 980
info@meekers.be
www.meekers.be  

United Experts (DLV)
Koolmijnlaan 201
3582 Beringen
+32(0)11-609 060
info@dlv.be  
www.dlv.be  


Publicatiedatum:
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven