Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoe stem je het schermdoek en de coating op elkaar af?

Onder een coating hoef je het beweegbare scherm minder vaak dicht te trekken. Het beste resultaat haal je als coating, schermdoek en schermstrategie op elkaar afgestemd zijn. ReduSystems schrijft erover in een artikel.

Telers die voor het eerst een coating gebruiken, melden steeds dat ze hun schermdoek veel minder uren inzetten. Vooral in het voorjaar als zon en wolken elkaar afwisselen, blijf je zonder coating steeds het doek open en dicht trekken. Een andere situatie waarin het doek vaak dicht gaat, is hartje zomer bij hoge instraling.

In feite zijn dit twee verschillende situaties. In het eerste geval gaat het om bescherming van het jonge gewas tegen fel licht. Dus om lichtwering, waarbij de kastemperatuur nog niet teveel oploopt. In de zomer gaat het juist veel meer om licht- en hittewering.
Met coatings los je beide situaties op een verschillende manier op. In het voorjaar verdeel je het licht met ReduFuse, zodat er minder direct licht op de planten komt. In de zomer weer je extreme hitte met ReduHeat, ReduFuse IR of ReduSol. Hiermee leg je dus een belangrijke basis voor sturen met licht. Dit betekent niet dat het schermdoek niet meer nodig zal zijn onder een coating, maar het aantal schermuren daalt wel zeer drastisch.

Afstemming
Coaten en schermen vormen dus een samenspel om het gewas zo gelijkmatig mogelijk te laten groeien en om stress zoveel mogelijk te voorkomen. De kunst is om zoveel mogelijk licht toe te laten zonder dat het tot schade leidt.

Voorheen was het zo dat een teler eerst één of twee schermdoeken aanschafte. Pas later kwam de keuze voor (nieuwe type) coatings in beeld op het moment dat het schermdoek er al was. Dat is dan een gegeven.

Maar we zien de laatste tijd meer dat telers die keuzes op elkaar af willen stemmen. Dus eerst bepalen hoe ze het licht door het jaar heen willen sturen en vervolgens welke middelen ze daarvoor kiezen. Daarbij spelen de eigenschappen van de relevante coatings in hun situatie een belangrijke rol bij de keuze van het schermdoek. Op deze manier is optimale inzet van beide middelen mogelijk.

Afwisselende inzet
Een voorbeeld uit Oostenrijk: Paprikatelers coaten vroeg in het jaar met ReduFuse. Daardoor kunnen ze volop profiteren van het aanwezige licht zonder gevaar op schade. Op een gegeven moment moeten ze toch het schermdoek incidenteel dichttrekken. In het begin is dat maar een klein stukje om in ieder geval het felle licht dat door de open luchtramen valt, weg te schermen.

Maar later in het voorjaar moet het doek steeds vaker helemaal dicht om het oplopen van de vruchttemperatuur te voorkomen. Aanvankelijk is dat een goede oplossing, maar op een gegeven moment krijgen de nadelen de overhand. Het dichte doek remt namelijk de ventilatiemogelijkheden en het vocht hoopt zich onder het doek op. Op dat moment maken ze de keuze om een laagje ReduSol op het kasdek aan te brengen. Deze strategie is dus een goed voorbeeld van het samenspel van coatings en schermdoek.

Een ander voorbeeld komt uit Nederland: Leveranciers van stek en jonge planten coaten in toenemende mate al in oktober met ReduFuse. Dat geeft wel enig lichtverlies in de winter, maar het voorkomt dat ze vroeg in het voorjaar het schermdoek dicht moeten trekken om de jonge kwetsbare planten te beschermen. Dat zou minimaal 30% licht kosten. Het lichtverlies onder ReduFuse is veel minder, zodat de groei versnelt, en daardoor kunnen ze eerder afleveren.

Conclusie
Het gebruik van coatings blijft maatwerk. Dat coatings en schermdoeken uitstekend met elkaar samenwerken, blijkt uit de vele voorbeelden. De toepassing van welke coating en wanneer op te brengen is afhankelijk van veel factoren. Het gebruik van de ReduWizard is een eerste stap in de keuzes die een teler kan maken. Daarnaast verdiept de ReduWizard zich ook in alle andere omstandigheden zoals locatie, type kas, welk gewas etc. om een goeie keuze te maken.

Voor meer informatie:
ReduSystems

www.redusystems.nl

 

Publicatiedatum: