Vorst in Italië geeft weinig tot geen schade

Een laag drukgebied, afkomstig uit het noorden van Europa, heeft de afgelopen dagen in de regio's rond de Adriatische kust gezorgd voor schade aan de gewassen.

Gianfranco Romano, provinciaal president van Coldiretti Matera schetst een beeld van de situatie: "De lage temperaturen in het gebied rond Jonica hebben gelukkig geen noemenswaardige schade veroorzaakt. Voor het citrus zijn er, ondanks de temperatuur van -1,5°C, geen problemen opgetreden omdat er sprake was van een thermische daling die binnen de grenzen bleef. Hierdoor is de kwaliteit van het citrus niet aangetast."

"Voor de groenten is het een bijna analoge situatie met uitzondering van venkel en artisjokken. De schade aan deze gewassen meer landinwaarts is fors, terwijl dit aan de kustgebieden bijna te verwaarlozen is. Gelukkig is de vorstperiode beperkt gebleven tot 10 uur. Anders zou de kou veel telers tot wanhoop hebben gedreven."

De aardbeien in de regio Basilicata hebben gelukkig geen schade ondervonden van de vorst. Carmela Suriano, een van de oprichters van de Club Candonga: "Het kou-front aan het begin van het jaar heeft gelukkig geen problemen veroorzaakt voor de aardbeien uit Metapontino. Dit hebben we te danken aan de tunnels, die erin zijn geslaagd om de binnentemperatuur boven nul te houden. Veel telers hebben de zaailingen verder beschermd met de zogenaamde 'niet-geweven stof'  die direct op de zaailingen wordt geplaatst. Dit creëert een soort barrière-effect waardoor de plantjes verder beschermd worden."

"Op dit moment zijn de aardbeien in uitstekende, vegetatieve staat, met bloemen en fruit dat klaar is om geoogst te worden. Het milde klimaat van november en december begunstigde de ontwikkeling van de zaailingen waardoor de productie een maand eerder op gang kwam. De hoop is dat de temperaturen niet onder het vriespunt komen, anders zou er veel schade kunnen ontstaan."


Publicatiedatum:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven