Resultaat in tabaksplanten maar kansen voor veel andere gewassen

Veertig procent meer opbrengst uit gewas met genetisch opgevoerde fotosynthese

Veertig procent meer opbrengst uit een gewas door een 'knipje' in het genetisch materiaal te doen: het zou een doorbraak zijn die telers veel meer kilo's op kan gaan leveren. Amerikaanse gewastechnologen slaagden erin de fotosynthese bij tabaksplanten op te voeren. In Europa kijkt men voorlopig jaloers toe, want hier mag het niet.

In de tabaksplant, een veelgebruikt laboratoriumgewas, is een weeffout in de fotosynthese van gewassen aangepast door dat 'defect' in de innerlijke chemie van de plant te veranderen, schrijven de onderzoekers van de universiteit van Illinois in vakblad Science. Juist wanneer een gewas veel licht ontvangen, wordt bij planten hun fotosynthese in eerste instantie minder effectief. Na verloop van tijd herstelt dat, maar wel langzaam. 

De onderzoekers hebben dit proces nu weten te versnellen, waardoor het enzym dat CO2 om moet zetten in suikers nu beter CO2 uit de lucht pikt dan zuurstof. Voorheen ging dit in twintig procent van de gevallen nog mis, waardoor de plant kostbare energie verloor die anders aan groei kon worden besteed. 

Volgens Leo Marcellis van Wageningen University & Research een doorbraak, waaruit blijkt dat er op het gebied van fotosynthese nog veel winst te boeken is. In Nederland onder andere door veel te testen met verschillende soorten belichting. Genetisch aanpassen van gewassen met bijvoorbeeld CRISPR-Cas is in Europa niet toegestaan. Daarom moet er op andere manieren, bijvoorbeeld door veel kruisingsprogramma's, naar nieuwe oplossingen gezocht worden. "Dat kan ook maar het is wel een veel langere weg om tot nieuwe rassen te komen", aldus Marcellis bij Nieuwsuur

 


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven