Blog Pricewise

Groenteman terug van weggeweest?

In de jaren ’50 haalde iedereen zijn groenten en fruit bij de groenteboer. Door de opkomst van de supermarkten gingen er de afgelopen decennia steeds minder mensen naar de groenteman. De laatste jaren is er weer meer interesse in groentenspeciaalzaken en zijn er meer klanten. Dit komt doordat er steeds meer aandacht is voor duurzame en biologische producten, maar ook door het zeer brede aanbod van de hedendaagse groentezaak.Duurzaam en biologisch
Door alle klimaatproblemen en milieuvervuiling proberen veel mensen duurzaam en biologisch te eten. Hoewel supermarkten proberen steeds meer biologische producten te verkopen, lopen deze qua duurzaamheid soms toch achter op groenteboeren. Daarnaast voldoet bijvoorbeeld een kromme wortel niet aan de verkoopeisen van een supermarkt, waardoor deze moet worden weggegooid. Bij de groenteman wordt deze gewoon verkocht en vindt er minder voedselverspilling plaats. Ook gebruiken groenteboeren vrijwel geen plastic, maar verpakken ze hun groente en fruit vaak in papieren zakken.

Verse lunch
Daarnaast trekken veel groenteboeren veel klanten rond lunchtijd. Vaak zijn er bij de groenteman verschillende salades en versgeperste sappen te koop. Sommige groentezaken gaan nog een stapje verder en verkopen allerlei verschillende maaltijden van stamppotten tot rijstgerechten. Deze producten verkopen goed in een tijd waar iedereen op zijn eigen voeding probeert te letten. Er is hierdoor steeds meer vraag naar groente en fruit. Volgens arts Tamara de Weijer is dit een goede zaak, want door meer groente en fruit te eten, valt er veel gezondheidswinst te behalen.

Groot aanbod
Ook koken Nederlanders tegenwoordig een stuk gevarieerder. Zo is er bijvoorbeeld ook weer aandacht voor de vergeten groenten, zoals pastinaak, koolrabi en aardperen. Deze groenten kun je zelden vinden in de supermarkt, maar wel bij de groenteboer. Alleen hiervoor komen sommige mensen speciaal naar de groenteman.

Oprichten eigen zaak
Door de opkomende vraag naar groenteboeren, durven steeds meer ondernemers een eigen zaak te openen of uit te breiden. Het is hierbij helemaal niet erg als de supermarkt om de hoek zit. Dan komen mensen gemakkelijk even langs na het doen van de andere boodschappen. Klanten komen voor het brede en biologische aanbod, de vriendelijke service en een schappelijke prijs. Het is niet erg als groenteboeren niet altijd kunnen concurreren met de prijzen van supermarkten. De groenteman is een specialist, waardoor mensen bereid zijn om wat meer te betalen.

Financiën
Om een eigen groentezaak te openen, is het belangrijk om voldoende financiële middelen te hebben. Niet iedereen heeft net een loterij gewonnen, een grote erfenis ontvangen of de mogelijkheid om veel te sparen. Daarom is het waarschijnlijk nodig om een lening af te sluiten. Geïnteresseerd in het openen van een eigen groentezaak? Kijk dan eens hier: wat kan ik lenen? Om te zien hoeveel er geleend kan worden voor het opzetten van een eigen groentezaak.

Blog PriceWise


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven