Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Eind vorige week stijgende prijs

"Verenigde sector nodig voor overwinnen komkommercrisis"

Afgelopen donderdag bezocht Francisco Góngora, de burgemeester van het Spaanse El Ejido, samen met Manuel Gómez, raadslid van Landbouw, en Antonio Gómez, de voorzitter van het Lokale Bestuur van Balerma, een kas met een komkommers. Juanjo Barranco, eigenaar van deze kas, lijdt onder de prijzencrisis voor komkommers, die zelfs afgezet werden voor een prijs rond de 0,17 euro per kilo. Mogelijk licht aan het einde van de crisis: een flinke prijsstijging vanaf eind vorige week deed de prijzen op 5 januari toenemen tot 0,41 euro per kilo.

Deze prijzencrisis die het platteland van Almería teistert is het directe gevolg van de hoge temperaturen, die geleid hebben tot een overproductie van rond de 60%. Daardoor zijn de markten verzadigd geraakt en is de prijs van deze groente ingestort. Het gaat om "een verzadiging die alleen opgelost kan worden door een betere organisatie van het aanbod en de toepassing van crisisbeheersingsmaatregelen", aldus Góngora.

De burgemeester legde uit dat het gaat om een "conjuncturele situatie, die echter lang aanhoudt. De situatie herhaalt zich vanwege omstandigheden als het weer, de overproductie, de concurrentie van derde landen en het gebrek aan capaciteit om te concurreren met de grootdistributie". Daarom heeft Góngora een beroep gedaan op de hele sector om zich te verenigen en de "prijzencrisis te boven te komen en gebruik te maken van de mechanismen die sinds 2009 bestaan voor het uit de markt nemen van komkommers, met behulp van telersorganisatie OPFH en Europese fondsen".

Hij benadrukte dat dit probleem vraagt om "gezamenlijke actie", en dat "zowel telers als marketeers zich er bewust van zijn dat de maatregel van het uit de markt nemen ingezet moet worden, en dat er niet afgezet moet worden tegen prijzen die onder de productiekosten liggen".

Góngora benoemde dat "telersorganisaties een fundamentele rol vervullen in de planning van de teelt, in de afzet en in het crisisbeheer".

Er wordt geraamd dat, om de situatie op te lossen en een evenwicht te bereiken tussen vraag en aanbod, ongeveer 30% van de teelt teruggehaald moet worden van de markt.

Ook benadrukte de burgemeester dat telers toegang moeten krijgen tot "informatie en databases over gewasvariëteiten of plantschema's, zodat ze hun seizoenen beter kunnen plannen".

Sinds het begin van de huidige komkommerprijzencrisis heeft de gemeenteraad van El Ejido samengewerkt met de sector. Samen zochten ze naar mechanismen om de situatie bij te sturen, de prijzen te herstellen en te voorkomen dat dit soort situaties zich opnieuw voordoen in de toekomst.

 

Bron: noticiasdealmeria.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven