Chileense frambozen wekken interesse in EU

Een groep vertegenwoordigers van de International Union for the Protection of New Varieties of Plants (UPOV) van de EU heeft onlangs een bezoek gebracht aan Chili om een video op te nemen. Het doel daarvan is om bekendheid te geven aan de Chileense frambozenrassen Santa Catalina, Santa Clara en Santa Teresa. Deze rassen hebben groot succes geboekt bij zowel Chileense als buitenlandse telers.

De rassen werden ontwikkeld door het Technologisch Consortium van Fruit van ASOEX, door middel van het genetisch frambozen veredelingsprogramma (PMG), met medewerking van Corfo en de Katholieke Universiteit van Chili.

Sergio Maureira, manager van het Technologisch Consortium van Fruit, zei dat het zeer positief was dat de EU-vertegenwoordigers, als resultaat van het succes van de frambozen in Europa, Chili bezochten om het werk te zien van het Genetisch Frambozen veredelingsprogramma en van het Technologisch Consortium. "Het verzamelen van dit beeldmateriaal stelt dit EU-orgaan in staat om bekendheid te geven aan genetische verbeteringsprogramma's van fruit in veraf gelegen landen als Chili, evenals om meer te weten komen over de nieuwe ontwikkelde variëteiten, en de ervaringen van telers in ons land", aldus Maureira.

Marina Gambardella, landbouwingenieur en tevens directeur van het frambozenproject en onderzoeker aan de Katholieke Universiteit van Chili: "Dit is het resultaat van onze deelname aan een seminar over nieuwe rassen en intellectueel eigendom in Europa. Daar nam een groep vertegenwoordigers van UPOV contact met ons op omdat ze graag meer wilden weten over ontwikkelingen in Chili, met name op het gebied van onze frambozen, die al in Europa geteeld worden. We geloven dat dit een hele mooie kans is om bekendheid te geven aan het werk dat we in Chili doen. We zijn niet alleen belangrijk als exporteurs van vers fruit op wereldniveau, maar ook als een land dat genetica naar de wereld exporteert".

De opnames werden gedaan in het testveld van het Genetisch Verbeteringsprogramma van het Technologisch Consortium, gelegen in Santo Domingo, en op kwekerijen van kleine telers in Teno.

Bron: simfruit.cl


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven