Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Kees Heegsma:

"Koelhuizen zijn geen ziekenhuizen voor peen"

Tholen - Door de droge zomer was al snel duidelijk dat er flink minder bewaarpeen beschikbaar zou zijn. "Het afgelopen jaar is een deel - met nadruk op een deel - van het product onder te droge en warme omstandigheden de koelhuizen binnengereden", vertelt Kees Heegsma van het gelijknamige handelsbedrijf uit Lemmer. "De conditie van deze partijen is niet goed, de wortelen verkleuren of worden slap. Een koelhuis is natuurlijk geen ziekenhuis en de kwaliteit wordt er niet beter op. Verwerkers die een positie hebben of met eigen teelt verwerken dit soort partijen nu met voorrang waardoor er momenteel niet zoveel handel te bespeuren is."

Het prijsniveau van peen ligt nu rond de 26 cent. "Daar koop je momenteel geen goede wortelen voor. Aan het eind van het seizoen lag de prijs van afland peen op 24 cent. Voor peen die een koelhuis is ingereden zijn kosten gemaakt voor transport en bewaring, dus daar moet je 6-7 cent bij optellen. Telers die dat besluit hebben genomen zullen dus geen zaken doen voor minder dan 30 cent."

Op korte termijn verwacht Kees geen grote bewegingen in de markt. "De kwalitatief mindere partijen worden nu versneld weggewerkt maar vanaf februari verwacht ik dat er bijgekocht zal gaan worden en de prijs zal oplopen. Vergeleken met vorig jaar is er in Nederland aanzienlijk minder geoogst. Ook in Duitsland, waar men de koelhuisvoorraden vrij nauwkeurig in kaart brengt, worden lagere bewaarvolumes van minus 25-30% genoemd. Ik denk dat de situatie in België niet veel anders zal zijn. Hierdoor zijn de verwachtingen in de handel flink omhoog geschroefd."

Hoewel het nu dus rustig is op de peenmarkt, verwacht Kees dat er over enkele weken meer actie komt, in de reguliere peenmarkt. "Voor biopeen is er een beperkt volume voor de vrije markt beschikbaar want de  bio-peen is afgelopen jaar grotendeels afland reeds verkocht", besluit hij.

Voor meer informatie:
Heegsma BV
Kees Heegsma
Straatweg 74
8531 PZ Lemmer
T +31(0)514 56 92 24
F +31(0)514 56 93 97
M 06 53 24 48 28
E info@heegsmabv.nl
W www.heegsmabv.nl 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven