Wetenschappelijk geteelde truffels in Noord-Amerika

Robert Chang, directeur van de American Truffle Company (ATC), heeft de eerste oogst van de Périgord-truffel (tuber melanosporum) aangekondigd. De zwarte truffel werd op 11 december 2018 geoogst in de Otellini Truffle Orchard in Sonoma County te Californië. ATC is een bedrijf dat op wetenschappelijke wijze Europese zwarte truffels in Noord-Amerika veredelt. Het is voor het eerst dat op wetenschappelijke wijze zwarte truffels worden geoogst met een methode die betrouwbaar herhaaldelijk kan worden toegepast.

De eigenaar van het teeltbedrijf, Sandy Otellini, werd op de hoogte gesteld van de truffelvondst door haar opzichter Chris Majcherek. Majcherek vond de truffel met zijn Border Collie Bella, die getraind is in het opsporen van truffels. "Mijn eerste reactie was vragen hoe groot de truffel was," zegt Otellini. "Het was een sensationeel moment."

De truffel was met een omvang van 7,5 cm en een gewicht van 108 gram dan ook van een aanzienlijk formaat. De truffel werd geoogst van bomen die door ATC zijn ingeënt met de de Périgord-truffelschimmel. ATC heeft een streng wetenschappelijk protocol gehanteerd met betrekking tot het microklimaat en de bodem van het teeltbedrijf, dat door Sandy Otellini in 2011 werd aangelegd.

Europese zwarte truffels als de zomerse Burgundy of het winterras Périgord komen in de Noord-Amerikaanse natuur niet voor. Van de Burgundy en de Périgord is de Périgord het duurst. Het is de meest gezochte zwarte truffel ter wereld, die op prijzen kan rekenen van $1.200 (€1.051) per pond.

Chef-kok Ken Frank van het met een Michelin-ster bekroonde restaurant La Toque was aanwezig toen de truffel werd gewogen. De chef-kok maakte van de truffel vervolgens gebruik voor een truffelpasta. "Ik had niet verwacht dat mijn eerste Périgord-truffel van dit seizoen uit Californië zou komen," aldus Frank. "Het aroma was geweldig. Dit zijn echte truffels, die voor chef-koks veel verandering zullen brengen!"

"We zijn erg verheugd over de succesvolle wetenschappelijke teelt van zwarte truffels in deze regio," zegt Chang. "Deze mijlpaal laat zien dat de methode hierachter werkt. Het is een voorbeeld voor alle toekomstige successen met onze andere Noord-Amerikaanse teeltpartners."

Dr. Paul Thomas, die als wetenschappelijk hoofd van ATC in Schotland is gevestigd, heeft op afstand de truffel kunnen zien. "Dit is geweldig. Het succes voor deze technologie omvat nu vier continenten. Ik zie uit naar meer oogsten in Noord-Amerika als ook andere truffeltelers in productie gaan."

Voor meer informatie: 
Kathleen Iudice 
American Truffle Company
Tel: +1 707-225-2354
Email: kathleen@americantruffle.com 
www.americantruffle.com


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven