Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Thomas Herzog, Herzog GmbH Wenen

“Groot enthousiasme voor verse aromatische kruiden uit Israël”

Verse kruiden in kleine verpakkingen nemen in de groothandel en de retail een steeds belangrijkere plaats in. Ook in de Oostenrijkse markt verplaatst het segment zich steeds meer vanuit de marge naar een marktniche die interessant is voor innovatieve handelsbedrijven. De firma Herzog GmbH is gevestigd op de Weense groothandelsmarkt en verkoopt al meer dan 10 jaar verse kruiden vanuit binnen- en buitenland. Vanuit Israël zijn er op het moment drie verse aankomsten per week.  

De afgelopen twee jaar is de belangstelling van klanten steeds meer toegenomen en is de verkoop daarmee ook gestegen, aldus Thomas Herzog, eigenaar van de firma. “Afgelopen jaar zijn we in samenwerking met een aantal telers begonnen met de teelt van kruiden in eigen land. De resultaten met munt, rozemarijn en salie zijn bijvoorbeeld er goed. Maar basilicum en pepermunt zijn duidelijk een stuk kwetsbaarder in de teelt. Voor 2019 hebben we een aantal nieuwe gewassen gepland staan en ons areaal overeenkomstig uitgebreid. Het binnenlandse seizoen zal naar verwachting eind mei beginnen.”

Toenemende vraag
De handel in verse kruiden uit Israël verloopt van november tot eind april. Ze worden lokaal verwerkt en verpakt en binnen de kortst mogelijke tijd geleverd aan catering en cash & carry markten. “Wat bewaarduur en versheid betreft is de kwaliteit van de Israëlische teelt ongeëvenaard. Het product uit Israël is weliswaar twee tot tweeënhalve euro per kilogram duurder dan dat van andere herkomsten, maar daarvoor koop je dus een unieke kwaliteit.”

 “De vraag naar verse kruiden neemt toe zowel in de catering, de luxere gastronomische sector en in de food retail,” aldus Herzog. “Waar mensen eerder gedroogde kruiden gebruikt zouden hebben, vraagt men nu dus om verse waar. Vanwege deze toename, bieden we nu jaarrond vers product aan. Wat hoeveelheden betreft zijn basilicum, munt en rozemarijn in de genoemde volgorde het meest populair. Gevolgd door bijvoorbeeld koriander, dragon, bladselderij, salie, kervel, marjolein, oregano, tijm en citroenmelisse. "De kruiden worden aangeboden in drie verschillende verpakkingen van 50, 250 en 500 gram. "Met name trays van 50 gram genieten veel belangstelling, omdat ze direct het schap in kunnen en omdat er de volgende dag weer verse leveringen aangevoerd worden."

Verder ontwikkelingspotentieel
De groothandelaar uit Wenen ziet een aantal interessante trends in de kruidenhandel voor de lange termijn. Hoewel men in Spanje bijvoorbeeld kruiden in de vollegrond kan telen en beschermde teelt dus niet nodig is, levert dat wel een oogst op met een relatief groter blad. “Met name bij munt is dat bijvoorbeeld het geval. Het grootste deel van de klanten heeft echter meer belangstelling voor munt met een fijner blad. Zodoende is er in Spanje niet perse meer winst te behalen.” Eveneens in het segment van kruidenspecialiteiten verwacht Herzog niet veel groei. “Er bestaan weliswaar een aantal interessante nicheproducten zoals Rode Basilicum, maar daarin verwacht ik geen grote toename van de vraag. Afgelopen kerstseizoen hebben we vooral de gewone basilicum verkocht. Ook andere herkomsten zoals Kenia spelen in de Oostenrijkse groothandel een ondergeschikte rol. ”

Maar over het kruidenassortiment in de brede zin verwacht Herzog nog wel een gestage groei in de consumptie. Hoewel kruiden op zich geen commodity zijn, wordt het toch een steeds meer interessant item voor de handel. “Kruiden zijn niet alleen in trek bij topkoks, maar ook de hobbykoks worden erdoor aangesproken. In de komende jaren verwacht ik nog een lichte stijging van de vraag, met name in de gastronomie.” Met name voor die klantengroep heeft Herzog GmbH het serviceaanbod nog verder verbreed door nu ook enkelstuks-verpakkingen voor bijproducten aan te bieden. “Voor items zoals Pak Choi, die niet snel in grote hoeveelheden verbruikt worden, is het interessant om een oplossing als deze aan te bieden,” besluit Herzog.

Het team van Herzog Großhandels GmbH

Großgrünmarkt Inzersdorf
Herzog Großhandels GmbH is een internationale AGF-groothandelsonderneming op de Großgrünmarkt Wenen-Inzersdorf en beschikt daar over een verkoopvloer van ongeveer 2000 vierkante meter, waaronder 6 gekoelde bewaarcellen. 

Voor meer informatie:
Herzog Großhandels GmbH
Hauptfiliale Großgrünmarkt Inzersdorf
1230 Wien, Laxenburgerstraße 365
Großmarkt-IZ, Halle C5/57-61
tel: 000431/616-20-74
Fax: 00431/616 20743
Email: herzog-Office@speed.at  
www.herzog-grosshandel.at 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven