Spanje pompt 14,2 miljoen euro in modernisering glastuinbouw

Spanje gaat flink investeren in de modernisering van de glastuinbouw. De overheid heeft aangekondigd ruim 14 miljoen euro in de sector te stoppen. Het grootste deel van het geld gaat naar de kassen in Almeria en daarmee kunnen bedrijven tot 50% van hun investering vergoed krijgen. 

233 begunstigden
Het Ministerie van Landbouw, Visserij en Plattelandsontwikkeling van het Spaanse Andalusië heeft deze week de lijst gepubliceerd met de 233 begunstigden van de steun voor de modernisering van kassen. Het gaat om een totaalbedrag van meer dan 14,2 miljoen euro . 

De subsidies, die worden verleend in het kader van het Andalusische Programma voor Plattelandsontwikkeling (PDR) 2014-2020, zullen verdeeld worden over de provincies Almería (12,8 miljoen euro), Granada (1,4 miljoen euro) en Cádiz (26.650 euro). 63,5% van de telers die de steun ontvangen is man (148), 22,7 % is vrouw (53) en 13,7% heeft betrekking op organisaties (32).

Europese steun
Volgens berichtgeving van het Ministerie wordt deze overheidssteun mede gefinancierd door het Europese Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO), de centrale Spaanse overheid en de regering van Andalusië.

Wat betreft het bedrag dat elke begunstigde ontvangt: de steun kan tot 50% dekken van de gedane investering voor de modernisering van glastuinbouwbedrijven, een percentage dat met 20% verhoogd kan worden als het bijvoorbeeld gaat om jonge telers of collectieve investeringen.

Het maximale subsidiebedrag per bedrijf bedraagt 120.000 euro in het geval van modernisering van machines en uitrustingen, en 200.000 euro in het geval van de bouw van nieuwe kassen.

Moderniseren en vernieuwen
Het doel van de subsidiëring is om de Andalusische glastuinbouwbedrijven te moderniseren, door hun economische winstgevendheid te verbeteren en hun energie-efficiëntie te optimaliseren. Een andere doelstelling is om de kassen te vervangen die hun levensduur al overschreden hebben. Deze levensduur kan schommelen tussen de 10 en 15 jaar, afhankelijk van het type kas en de teeltregio.

Met hetzelfde doel heeft het Andalusische Ministerie van Landbouw het Renove Plan voor Kassen opgezet. Het totale budget van dit plan bedraagt 100 miljoen euro tot 2020. Tot 28 januari kan men zich nog aanmelden voor de eerste fase van dit programma.

Het Renove Plan ondersteunt investeringen van telers ter verbetering van het rendement en de duurzaamheid van hun bedrijven.

 


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven