Unica Group ziet biologisch toenemen en roept op tot eenheid n.a.v. komkommercrisis

Spaanse exporteur bereikt afzet van 120 miljoen kilo

Tussen 1 september en 31 december 2018 heeft de Spaanse exporteur Unica Group een afzet van 120 miljoen kilo bereikt. Dit betekent een groei van 30,7% ten opzichte van dezelfde periode van het voorgaande jaar.

In een bericht laten het bedrijf weten dat alle in Unica geïntegreerde coöperaties aanzienlijk gegroeid zijn sinds hun toetreding tot de coöperatie.

13% van de groei heeft betrekking op interne groei: nieuwe telers die zich aansluiten bij coöperaties die al bij Unica horen. De overige 17% is afkomstig van de recente toetredingen van ParqueNat (Almería) en Virgen del Rocío (Cádiz).

Binnen de coöperaties is er een opmerkelijke toename van de biologische teelt waar te nemen.

In het kader van de protesten en het uit de markt nemen van komkommer van de afgelopen weken, heeft de voorzitter van Unica Group, José Martínez Portero, opnieuw opgeroepen tot eenheid.

"Het is geen gemakkelijk jaar, maar het is belangrijk om ons te verenigen, om de afzet te verbeteren en de risico's te minimaliseren. Als we één waren geweest, zouden de problemen met de komkommer ons niet zo erg getroffen hebben", zei hij.

Volgens de voorzitter van Unica beschadigt het individualistisch handelen "de belangen van een gehele sector". Sommigen profiteren, anderen zijn er de dupe van.

Portero is van mening dat het gebrek aan planning een van de belangrijkste oorzaken was voor deze crisis, samen met de problemen vanwege de weersomstandigheden en de protesten in Frankrijk.

"Als de sector eensgezind zou zijn en gebaseerd zou zijn op coöperatieve modellen waarin de teler de baas is, zouden we een betere planning hebben. Dan zouden externe factoren ons in mindere mate treffen en zouden we een beter reactievermogen hebben."

 

Bron: EFE


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven