Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

994 miljoen kilo tussen januari en oktober 2018

Spaans Huelva verbreekt exportrecord rood fruit

De export van rood fruit van de Spaanse provincie Huelva heeft een record verbroken. Tussen januari en oktober 2018 werd er een export van 994 miljoen euro bereikt, het hoogste bedrag sinds de beschikbaarheid van gestandaardiseerde gegevens (1995). Dit betekent een groei van 7,2% ten opzichte van dezelfde periode in 2017. Dat blijkt uit gegevens van het Andalusische Extenda-Bureau voor Buitenlandse Promotie.

Deze gegevens versterken de leidende positie van Huelva als de belangrijkste exporteur van rood fruit in Andalusië. De provincie is goed voor 92% van de totale afzet van de autonome regio. Ook versterken deze cijfers de handelsbalans van de sector in Huelva, die in de eerste tien maanden van het jaar een overschot van 927 miljoen euro vertoont.

Het record van Huelva draagt er ook aan bij dat de autonome regio Andalusië eveneens zijn historische record bereikt voor de periode januari-oktober in de export van rood fruit. Deze had een waarde van  1.082 miljoen euro en groeide 6,2% op jaarbasis. Hiermee is Andalusië de leidende autonome regio in de export van rood fruit in Spanje, goed voor 85% van de nationale afzet. 

In de eerste tien maanden van 2018 waren er in totaal 143 bedrijven in Huelva die rood fruit afzetten naar het buitenland. 94 van deze bedrijven (66%) zijn regelmatige exporteurs (export in vier opeenvolgende jaren). Deze regelmatige exporteurs zijn goed voor 96% van de export, hetgeen de sterke consolidatie van de sector van rood fruit aantoont.

De aardbei is het product dat door de bedrijven in Huelva het meest afgezet wordt in het buitenland, en is goed voor bijna de helft van de export (45%), met 447 miljoen euro in de eerste tien maanden van 2018. Daarna volgen frambozen, met 297 miljoen euro, 30% van het totaal en een groei van 14% ten opzichte van 2017, en de Vaccinium myrtillus blauwe bessen, met 158 miljoen euro, 15,9% van het totaal en een groei van 29%.

De vierde plaats wordt ingenomen door de rode bes, met 52 miljoen, 5,2% van het totaal en een groei van 13,1%, gevolgd door bramen, met 21,6 miljoen euro, 2,2% van het totaal en een toename van 38%.

Europa blijft de belangrijkste markt voor het rode fruit uit Huelva. De belangrijkste bestemming is Duitsland, met een export ter waarde van 307 miljoen euro, 31% van het totaal en een groei van 10,9% ten opzichte van 2017. Daarna volgt het Verenigd Koninkrijk, met 259 miljoen, en Frankrijk, met 109 miljoen euro.

 

Bron: EFE


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven