Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

2018

Spaanse vroege aardbeienoogst daalt met 70%

Vanwege de weersomstandigheden is de teelt van vroege Spaanse aardbeien in 2018 met 70% afgenomen ten opzichte van het voorgaande jaar. Er was sprake van een vertraging van een maand in vergelijking met 2017. Dit heeft echter geen negatieve gevolgen gehad voor de kwaliteit van de aardbeien, die vergelijkbaar is met die van voorgaande jaren.

Dat stelt UPA Huelva in een bericht, waarin gemeld wordt dat de Spaanse provincie Huelva getroffen is door stormen die het normale verloop van het seizoen aangetast hebben. De analyse van UPA Huelva is gebaseerd op de specifieke weersomstandigheden in de kwekerijen van de zogenaamde "moederplanten".

Het teeltproces van de aardbeien begint in het voorjaar, op de kwekerijen in Castilië en León. De planten worden later vervoerd naar teeltbedrijven in Huelva.

Dit seizoen viel het moment waarop de moederplant gebruikelijk geplant wordt samen met een periode van hevige regenval in Castilië en León, waardoor de start vertraagd werd. Daarnaast was er in oktober, op het moment van de aanplant op de teeltbedrijven, sprake van hoge temperaturen.

De planten die aankwamen in de kassen van de provincie Huelva op het moment van de aanplant waren nog niet zo ver ontwikkeld als verwacht, hetgeen de teelt aangetast heeft.

Bovendien heeft de storm die de gemeentes Lepe, La Antilla, La Redondela en Isla Cristina heeft getroffen, op verschillende teeltbedrijven de oogst schade toegebracht.

Volgens vertegenwoordigers van UPA Huelva zal de vertraging gedurende deze maand weer normaliseren en zal er weer sprake zijn van normale opbrengsten, zolang de weersomstandigheden het toelaten.

In ieder geval benadrukten ze dat "de kwaliteit van het eindproduct in geen enkel geval aangetast is". Daarom maken ze consumenten attent op de aardbei, die gekenmerkt worden door zijn kwaliteit, voedingswaarde en veelzijdigheid.

Bron: EFE


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven