Priva:

"Ook in 2019 zal de teler zijn water moeten zuiveren"

Op 1 januari 2019 was het op de kop af een jaar geleden dat de zuiveringsplicht inging. Dat de invoering niet zonder slag of stoot verliep, bleek wel uit cijfers die in juni 2018 bekend werden. Veertig procent van de bedrijven, tussen de 1200 en 1600 in totaal, voldeed nog niet aan de zuiveringsplicht. Ruim 2500 hectare in totaal, schreef minister Van Nieuwenhuizen destijds aan de Kamer.

De waterzuiveringsplicht betekent voor Nederlandse telers dat zij hun afvalwater met minstens 95% moeten zuiveren van gewasbeschermingsmiddelen voordat het wordt geloosd. Voor de teler zijn er diverse mogelijkheden om te voldoen aan de waterzuiveringsplicht. Zo kan hij gebruikmaken van mobiele zuivering, meedoen aan een collectief of kiezen voor individueel zuiveren door te investeren in een zuiveringsinstallatie.

Wanneer een teler kiest voor mobiele of individuele zuivering, is het belangrijk om na te gaan of een zuiveringsinstallatie op de Beoordelingscommissie Zuiveringsinstallaties Glastuinbouw (BZG)-lijst staat. De Priva Vialux-Line staat op de BZG-lijst, waardoor een teler ervan verzekerd is dat hij voldoet aan de milieuwetgeving. Met UV-licht wordt water gezuiverd van gewasbeschermingsmiddelen, zodat water veilig kan worden geloosd. Bovendien breken de Vialux systemen schimmels, bacteriën en virussen af, zodat zoveel mogelijk water veilig kan worden hergebruikt en dure meststoffen niet worden weggespoeld.

Voor Priva-klanten die al een Vialux systeem hebben, is er een gemakkelijke oplossing om aan de waterzuiveringsplicht te voldoen. De Vialux E-Line module kan op bijna elke bestaande Vialux worden geïnstalleerd. Zo kan een teler maximaal gebruikmaken van zijn bestaande installatie en blijven de investeringskosten beperkt. Wanneer een teler hier niet over beschikt, kan hij kiezen voor de vernieuwde Vialux M-Line of HD-UV met geïntegreerde E-Line module. Hiermee is het ontsmetten en behandelen van lozingswater in één systeem geregeld.

Voor meer informatie:
Priva
www.priva.com
contact.priva@priva.nl 


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven