Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Johan Schut, Rijk Zwaan:

"‘Andere’ Bremiaresistentie kan biologische slatelers meer oogstzekerheid bieden"

Oogstzekerheid is voor biologische slatelers essentieel. Rijk Zwaan heeft zo’n zestig biorassen met uitgebreide ziekte- en plaagresistenties, die makkelijk groeien met organische bemesting. Een nieuwe, horizontale Bremiaresistentie kan een belangrijke volgende stap zijn. Johan Schut, Breeding Manager Lettuce, schetst deze en andere ontwikkelingen in de slaveredeling voor Organic.

“Eigenlijk zijn de eisen die biologische telers aan een slaras stellen niet heel anders dan die van gangbare collega’s, die ook in de grond telen. Ziekte- en plaagresistenties staan bij allebei op nummer 1, vooral tegen valse meeldauw (Bremia) en groene slaluis (Nasanova ribisnigri Nr:1). Daarnaast moet de sla er goed uitzien, lekker smaken en niet gevoelig zijn voor rand en schot. Wat verschilt is dat het ras makkelijk moet groeien met organische bemesting. Goed contact met telers vinden wij belangrijk, want wij willen hun wensen kennen. Het aandeel biologische sla zien wij gestaag groeien.”

In vroeg stadium testen
“Omdat de eisen vergelijkbaar zijn, verloopt het slaveredelingsprogramma van Rijk Zwaan voor biologische en gangbare teelt grotendeels parallel. Bewust kiezen wij ervoor in de fase voor de commerciële introductie – fase 3 of zelfs fase 2 – met veelbelovende rassen proeven te doen bij biologische telers, onder begeleiding van onze teeltadviseurs. Dan zien wij in vroeg stadium welke sla voldoet. Om diezelfde reden hebben we een apart biologisch proefveld voor de vollegrondsgewassen in Welver, Duitsland. De vermeerdering is eveneens gescheiden. Gecertificeerde telers in Nederland en Australië zorgen voor de zaadproductie. Alle zestig slarassen zijn dus biologisch verkrijgbaar, niet alleen niet-chemisch behandeld (NCT).”

Altijd een geschikt ras
“Zestig rassen, dat is een uitgebreid biologisch sla-assortiment. Daarom weten biotelers in Europa en daarbuiten ons te vinden. Zij kiezen bijvoorbeeld voor rode kropsla Jerrican RZ en groene kropsla Tombelo RZ, die stevige, flinke kroppen geven. In ijssla zijn de rassen Jasperinas RZ en Diamantinas RZ al verschillende jaren populair bij telers. Kisheri RZ is een groene eikenbladsla die in Duitsland en Frankrijk veel wordt geteeld. Zowel voor de kasteelt als in de vollegrond kunnen biologische telers een goed ras vinden, ook voor groene en rode bataviasla, lollo bionda, lollo rossa, bindsla en Salanova®-types.”

Horizontale Bremiaresistentie
“De grootste uitdaging in de slaveredeling? Dat er telkens nieuwe fysio’s van Bremia opduiken. Wij kruisen nieuwe resistenties in, maar dan past valse meeldauw zich weer aan. We kijken nu naar een andere weg. Een aantal wilde, oude slarassen is minder vatbaar voor Bremia. Het lijkt erop dat die duurzamer bestand zijn tegen de ziekte, omdat er meer genen bij betrokken zijn. Dat noemen we horizontale Bremiaresistentie. Het inkruisen is lastig, omdat de componenten van deze goede eigenschap moeilijker te herkennen zijn. We boeken mooie voortgang. Een eerste kandidaat-ras is getest, maar er stroomt nog wel wat water door de Maas voordat rassen op de markt komen. Voor de biologische én gangbare teelt is dit zeer interessant, omdat het meer oogstzekerheid biedt.”

Biologische sla in zakjes
“In de slaveredeling voor de gangbare markt is Convenience voor Rijk Zwaan belangrijk. Dat gaat om sla in zakjes, op broodjes of in salades. Die markt is nog relatief nieuw voor Organic. Toch denk ik dat die zich gaat ontwikkelen. Steeds meer jonge mensen kopen biologische groente, omdat zij een betrouwbaar product zonder chemie willen. Die consumenten kiezen voor biologisch én gemak. Daarin kunnen wij ook voorzien.”

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan
info@rijkzwaan.com
www.rijkzwaan.com

Publicatiedatum: