Kersvers Westlands burgemeester, Bouke Arends:

"Glas is halfvol, want voldoende perspectief voor herstructurering glastuinbouw"

Er komen wel degelijk kansen aan voor overnames en schaalvergroting in de Westlandse glastuinbouw volgens de Westlandse burgemeester Bouke Arends. Dat zei hij woensdagavond tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Westland. Daarmee reageerde hij op uitspraken van coalitie HOT-voorzitter Cees Veerman, die zijn zorgen uitte over de modernisering in de greenport.

“De doelstelling om vijftig hectare glas per jaar te herstructureren wordt volgens Cees Veerman bij lange na niet gehaald”, aldus de burgemeester. “De telers hebben volgens Veerman weinig animo voor deze doelen. Tegelijkertijd gaf hij aan dat een groot deel van die ondernemers 55 jaar of ouder is. En zei hij, die tuinders hebben geen opvolgers. Dan moet ik toch zeggen: is het glas nu halfleeg of halfvol? Er komen dus wel degelijk kansen aan. Ruimte voor overnames, schaalvergroting. Ik wil er maar mee zeggen: we kunnen de vraagstukken en dilemma’s ook positief benaderen, en dan is het glas halfvol. Die benadering spreekt mij persoonlijk het meest aan.”

Wel gaf Arends aan dat een complicerende factor is dat de ruimte in Westland schaars is: “We zullen balans moeten vinden tussen de economische belangen, en de ruimte voor bijvoorbeeld woningen, parkeren, groen en recreatie. Dat mag je ook vragen van bestuurders. Doordacht belangen wegen, keuzes maken en daarvoor durven te staan.”

Het was de eerste nieuwjaarstoespraak in de gemeente Westland van Bouke Arends, die 18 december 2018 aantrad als burgemeester. Uit zijn woorden werd duidelijk dat hij erg gecharmeerd is van de gemeente. “We Westland: de letters voor het gemeentehuis zeggen het goed. Wij zijn Westland. Wij maken Westland. Mensen kennen elkaar, er zijn veel vrijwilligers, bereid om een handje toe te steken als iemand minder zelfredzaam is. Hulp als je wat ouder wordt, gezelligheid in de wijk, veiligheid in de buurt. Een prachtig vertrekpunt – deze binding biedt sociale rijkdom, en dat is veel waard.”

Lees hier de hele toespraak.


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven