Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Biobest introduceert Isonet T

Belgische tomatentelers krijgen er nieuw wapen bij in strijd tegen tomatenmineermot

Tomatentelers krijgen Tuta absoluta steeds moeilijker onder controle omdat de plaag resistent geworden is tegen de toegestane chemische middelen. Het grootste probleem vormen de rupsen, die gangen boren in bladeren, stengels en vruchten en zo oogstschade veroorzaken. De motten zelf zijn zo'n 7 millimeter groot en vliegen vooral 's nachts.

Isonet® T is een seksueel verwarringsferomoon specifiek voor de tomatenmineermot. De dispensers bevatten een hoge dosis van het feromoon van de vrouwelijke tomatenmineermot, waardoor de mannetjesmotten de vrouwtjes niet meer kunnen lokaliseren en de paring verstoord wordt. "Het is belangrijk om Isonet® T toe te passen bij een lage plaagdruk want wanneer er dermate hoge Tuta druk is, kunnen de motten elkaar alsnog vinden en zich voortplanten", aldus Biobest.

Geen stand alone oplossing, maar wel belangrijke bijdrage
De Isonet® T-dispensers worden best opgehangen enkele dagen voor het opplanten, adviseert Biobest. "De jonge tomatenplantjes dienen goed gemonitord te worden en wanneer er Tuta vastgesteld wordt, raden we een of meerdere bespuitingen met DELFIN® WG aan om de plaagdruk te verlagen. Verder is het belangrijk om de Macrolophus populatie in de kas op peil te houden. Deze belangrijke predator verorbert immers de eitjes van Tuta absoluta. Ook zwarte vangplaten of –linten kunnen een rol spelen in de geïntegreerde aanpak van deze plaag."

Rosy Pauwels, Product Manager bij Biobest vertelt: "Telers mogen Isonet® T niet zien als een stand alone oplossing voor Tuta. Ervaringen in het buitenland leren ons dat Isonet® T wel een belangrijke bijdrage kan leveren in de totaalstrategie tegen Tuta absoluta samen met predatoren en Bt's. Ook Belgische telers horen de positieve ervaringen van hun buitenlandse collega's en kijken reikhalzend uit naar de beschikbaarheid van het product in België. Ondertussen hebben we onze eerste lading Isonet® T-dispensers voor de Belgische markt binnengekregen en ik vermoed dat deze snel de deur uit zullen vliegen."

Voor meer informatie:
Biobest Group
www.biobestgroup.com
info@biobestgroup.com

 

Publicatiedatum: