Universiteit Göttingen geeft zaad Open-Source-karakter

Plantentelers beschermen tomatenzaaigoed als gemeenschappelijk goed

Plantentelers van de universiteit Göttingen en de vereniging Agrecol zijn een gemeenschappelijk initiatief gestart om zaaigoed als gemeenschappelijk goed te beschermen. Agrecol ontwikkelde een 'Open-Source zaaigoed licentie', die zaaigoed wettelijk als gemeenschappelijk goed vaststelt en zo behoedt tegen patentering en rasbescherming. De resultaten zijn in het vaktijdschrift PLoS Biology verschenen.

Beperkte toegang tot teeltmateriaal
„We zien met grote zorgen dat wereldwijd de toegang tot teeltmateriaal steeds meer beperkt wordt door privé-economische belangen. Onder andere patenten voorkomen dat belangrijke eigenschappen vaker gebruikt worden bij de teelt", zegt dr. Bernd Horneburg van de afdeling plantenteelt van de universiteit Göttingen. „De beweging voor zaaigoed als gemeenschappelijk goed is in de afgelopen zes jaar sterker geworden – vermoedelijk vanwege toenemende privatisering en de marktconcentratie in de zaaigoedsector.“

Vooral in Duitsland, de VS, India en Oost-Afrika zijn er zulke stromingen. Het meest actuele idee: nieuwe rassen worden door een licentie als gemeenschappelijk goed beschermd. Dat wil zeggen: iedereen mag ze gebruiken, doorgeven en verder ontwikkelen - kosteloos. Ook opvolgende ontwikkelingen vallen onder de licentie. De enige voorwaarde: om te zorgen dat het zaaigoed voor iedereen toegankelijk blijft, mag het niet met patenten of andere exclusieve rechten beschermd worden. Dit Open-Source-karakter zou in geval van twijfel zelfs wettelijk verplicht kunnen worden, aldus de auteurs.

Open-Source zaaigoed
De vereniging Agrecol bevordert het optimale gebruik van landbouwgrond in ontwikkelingslanden. Met haar programma OpenSourceSeeds test zij samen met de universiteit Göttingen en 'Culinaris – Saatgut für Lebensmittel' de Open-Source zaaigoedlicentie. „Er is een grote vraag vanuit de consumenten", zegt projectleider dr. Johannes Kotschi. Steeds meer handelaren zouden gelicenseerde tomatenrassen aanbieden. De cocktailtomaat 'Sunviva' uit het biologische vollegrondstomatenproject van de afdeling plantenteelt was in 2017 het eerste tomatenras dat een Open-Source-licentie kreeg. Sunviva is bijzonder geschikt voor de tuin bij huis en het balkon; de gele vruchten rijpen vroeg in het seizoen. Het tomatenproject in de volle grond is een netwerk waarbij door vrije uitwisseling van teeltmateriaal en kennis nieuwe optimaal aangepaste rassen ontwikkeld worden. Inmiddels zijn er nog meer tomatenrassen, maïs en graan gelicenseerd, tendens stijgend.

Verdere informatie: www.uni-goettingen.de  


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven