Groente kweken in voedselflats: kansrijk, maar kostbaar

Verticale stadslandbouw, ofwel groente kweken in hightechvoedselflats in steden, is op papier veel efficiënter dan traditionele landbouw. Maar Nederlands grootste vertical farm, GROWx in Amsterdam, merkt dat de praktijk weerbarstig is.

John Apesos stond aan de basis van GROWx. In 2011 stuitte zijn plan, het opstarten van een verticale stadsboerderij in zijn woonplaats Amsterdam, voornamelijk nog op onbegrip. "De gevestigde voedselindustrie lachte me uit", zegt hij schamper. Toch knutselde hij  samen met studenten van de Hogeschool van Amsterdam verder aan een prototype. Die mini-eenheid, drie verdiepingen op een paar vierkante meter, produceerde vanaf 2012 kleine beetjes verse kruiden in twee Amsterdamse culturele instellingen. 

In 2016 volgde een projectlening, waarna halverwege 2017 met het Amsterdamse Pulitzer Hotel de eerste horecagelegenheid beleverd werd. Een jaar later ging het echter mis omdat er niet genoeg geld binnenkwam en dreigde een faillissement. Zover kwam het niet door ingrijpen van subsidieverstrekker Amsterdams Klimaat & Energiefonds (AKEF). 

Lees hier verder bij Trouw, onder meer over de nieuwe investeringsronde die nodig is om door te kunnen gaan.


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven