Teler roept op: "omarm de arbeidsmigrant, ze zijn hard nodig"

"Alles aan de tomaat zelf, is nog steeds handwerk"

Waarom zoveel Oost-Europese arbeidsmigranten inhuren als er nog steeds Nederlandse werklozen thuis op de bank zitten? De Dinteloordse tomatenkweker Jan van Marrewijk (50) weet hoe ‘de mensen’ praten. Hij heeft het trouwens serieus geprobeerd; Van Marrewijk draaide mee in een overheidsproject om de uitkeringsbakken leger te krijgen. Maar hij kwam van een koude kermis thuis.

"Op papier zag het er interessant uit. Als ondernemer kreeg je subsidie op de loonkosten. Geplaatste werkzoekenden zouden goed begeleid worden. Maar het werkte totaal niet. Ik moet van medewerkers op aan kunnen. Op tijd aanwezig zijn, netjes en gedisciplineerd werken. Het zat er niet in”, aldus Van Marrewijk die in 2007 grond kocht in Nieuw Prinsenland met daarop inmiddels 13 hectaren aan tomatenkassen.

Alles aan de tomaat zelf, is nog steeds handwerk, weet Wilko Wisse van tomatenkwekerij Lans. "Daar zijn in ons land geen mensen voor te vinden. Arbeidsmigranten daarentegen kiezen er om financiële redenen bewust voor om dit werk wél te doen. Ze zijn gemotiveerd om uren en dagen te maken.”

Lees hier verder bij BN De Stem, ook over de overlast die arbeidsmigranten veroorzaken in Steenbergen en Dinteloord zoals valt te lezen in het AD.


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven