Israëlische chilipeper telers richten zich op de habanero

"Als een klant kan garanderen dat hij zal kopen, planten we ook andere soorten"

Het Israëlische exportbedrijf Arava Export Growers exporteert wereldwijd verse Israëlische producten. Een voorbeeld hiervan zijn chilipepers. Enkele van de telers van dit bedrijf telen habanero chilipepers in kassen op twee hectare in de Wadi Araba.

“We telen nu al zeven jaar verschillende soorten hete pepers", vertelt een van de telers. "De laatste twee jaren hebben we alleen nog habanero pepers geteeld. Deze variëteit verkoopt goed en heeft een betere kwaliteit." Het klimaat in de Wadi Araba zorgt voor bijna ziektevrije pepers. "We hebben onze problemen", zegt een andere teler. "De hitte en het zoutgehalte in de grond zijn hier enkele van. Het ontzouten van de grond is niet kosten-effectief. We gebruiken daarom een specifieke irrigatiemethode om met de zoutheid van de aarde om te gaan."

Het grootste probleem zijn de barsten aan de buitenkant van de pepers. "De barsten zijn een probleem, maar wat ook voor problemen zorgt, is dat mensen vooral van groene jalapeño pepers houden", vertelt een teler. "Het transport van dit product neemt 10 tot 12 dagen in beslag. We telen ze wanneer ze groen zijn, maar tegen de tijd dat ze bij hun bestemming aankomen, zijn ze al begonnen met verkleuren. Er worden dan ook veel pepers afgewezen om hun kleur."

Klimaatverandering
De twee telers hebben een duidelijke verandering in het klimaat opgemerkt. "Het wordt ieder jaar weer eerder koud. De zomers zijn warmer, en de winters zijn kouder. Nu hebben we ook steeds enorme regenstormen, wat we voorheen niet hadden. Onlangs viel er nog 30 mm regen. Dit was vroeger het gemiddelde voor een heel jaar."

“We telen ook kleine hoeveelheden van twee of drie andere variëteiten," vertellen ze. "Ieder jaar proberen we een nieuwe variëteit te telen. Dit jaar is dit bijvoorbeeld de California Reaper. Als een klant kan garanderen dat hij het zal kopen, planten we ook andere variëteiten."

De chilipepers worden in de volle grond geteeld. "De beste tijd om de pepers te planten is wanneer de temperatuur in de nacht rond de 12 °C en overdag rond de 24 °C ligt," leggen de telers uit. In de eerste week van december zijn we klaar met het planten van de pepers. De teelt op water is een optie, maar dit is ook erg duur. Onze planten hebben geen verwarming of kunstmatig licht nodig."

Nadat de planten geplant zijn, worden ze bedekt met plastic. De netten op de kassen blokkeren een gedeelte van de straling van de zon. Hoewel de telers een quotum hebben, irrigeren ze zoveel mogelijk. "We stoppen half mei/begin juni met de oogst. Hierna verwijderen we de planten, openen we de zijkanten van de kassen, en wordt de grond omgeploegd."

“Vervolgens telen we op dezelfde grond dadels, mango's en druiven, totdat het chilipeper seizoen weer begint. Het belangrijkste is dat we proberen om verschillende gewassen te telen", zeggen ze.Telers lopen tegen verschillende uitdagingen aan 
Het oogsten van chilipepers is zeer arbeidsintensief. "Het is geen probleem om genoeg arbeiders te vinden," zeggen de telers. "Het is echter wel een probleem om deze arbeiders te betalen." Ze kunnen niet concurreren met de lage arbeidskosten in andere landen. De druk uit andere landen, zoals Marokko, neemt daarnaast ook ieder jaar toe.

Naast de arbeidskosten en de concurrentie, ondervinden de telers ook problemen door de politieke omstandigheden. Deze Israëlische teeltbedrijven liggen op de grens van Jordanië. Sterker nog, ze bezitten ook 100 hectare agrarisch land in het naburige land. Ze huren dit land van Jordanië onder het Vredesverdrag dat uit 1994 dateert.

Deze 25-jaar durende huurovereenkomst loopt binnenkort ten einde. "Nu willen ze het land terug. Het land was van Israëlische telers voordat het Vredesverdrag werd ondertekend, en de huurovereenkomst is zeer complex." De Israëlische telers mochten dagelijks op de velden in Jordanië werken, maar het land zelf viel onder Jordaans grondgebied.

Voor meer informatie:
Ido Yaari
Arava
Mobiel: +972-52-6286062
Tel: +972-3-9728139
E-mail: idoy@arv.co.il 
www.arv.co.il


Publicatiedatum:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven