Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gert van Vugt, Coolmark:

“Investeringsslag in gang gezet door tekort aan koudemiddel”

Tholen - De prijzen van synthetische koudemiddelen zijn sinds vorig jaar sterk gestegen als gevolg van de verminderde beschikbaarheid. Steeds meer bedrijven durven de stap te zetten hun huidige koelinstallatie te vervangen. Dit resulteert nu al in langere wachttijden.    

“We merken dat gebruikers zich nu wel bewust zijn van de noodzaak om tot actie over te gaan omwille van bedrijfscontinuïteit”, laat Gert van Vugt van Coolmark in het najaar van 2018 weten. “Met name de vrees voor lekkage maakt dat veel bedrijven de opties voor vervangen of reviseren bekijken. Een lekkage zou met de huidige prijzen voor koudemiddel zomaar een faillissement kunnen betekenen. Sinds vorig jaar rijzen de prijzen de pan uit. Koudemiddel is niet te betalen en bovendien amper verkrijgbaar.” Hij vertelt dat er inmiddels zelfs een wachtlijst voor koudemiddel is. Dit betekent dat er bij lekkage in veel gevallen niet meer gekoeld kan worden. Dit is echt wel geland en leidt tot veel nieuwe aanvragen.”

Coolmark is leverancier van koel- en klimaatsystemen. De serie koudwatermachines werken met het milieuvriendelijke natuurlijke koudemiddel Propaan/R290. Deze Coolmark Propaan Chillers zijn geschikt voor zowel koel- als klimaattoepassingen en worden hoofdzakelijk in de AGF gerelateerde sector voor koeling en bewaring van producten maar ook voor klimatiseren van teeltprocessen, en dergelijke. Het inzetbereik van deze installaties is dan ook van + 20 graden Celsius tot -25 graden Celsius. "Propaan heeft eigenschappen welke goed met het inmiddels verboden koudemiddel R22 kunnen worden vergeleken en is daarmee geschikt om zowel te kunnen koelen als te vriezen”, aldus Gert. “Het natuurlijke koudemiddel is brandbaar waardoor er eisen worden gesteld aan de installatie. De wetgeving is dusdanig dat er wanneer de koelinstallatie buiten staat opgesteld er geen beperkingen aan de koudemiddelinhoud zijn. Door toepassing van microchannel condensors en separate koelcircuits per compressor kan de koudemiddel-inhoud echter zeer laag gehouden worden. Met een paar kilo kunnen al grote capaciteiten bereikt worden. Een voordeel van het zogenaamde watergedragen systeem is dat de temperatuur van de producten nauwkeurig te regelen is wat de kwaliteit en versheid van de producten tijdens het bewaarproces ten goede komt.”

Wacht niet te lang!
De leverancier is vier jaar geleden begonnen met de propaan installaties. Gert merkt op dat in die periode de hand nog volop op de knip werd gehouden. Nu de bedrijfscontinuïteit in het gedrang komt is er een omslag merkbaar. “Veel ondernemers hebben meegemaakt dat R22 en daarvoor R12 werd verboden. Bedrijven willen niet meer inzetten op een synthetisch middel wat ooit uit de handel wordt gehaald. Tot 2030 zijn er wel alternatieven maar door de extreme prijsstijgingen zijn die niet meer interessant. Er wordt uitgekeken naar middelen met een langere horizon. Natuurlijke koudemiddelen hebben de toekomst.”

Voor bedrijven zonder toekomstperspectief ligt de situatie anders. Zij moeten volgens hem maar hopen dat de huidige installatie het lang genoeg volhoudt. “Kostte bijvullen bijvoorbeeld eerst rond de 5000 euro. Nu hebben we het bij een dergelijke installatie al over 50.000 euro, plus dat er een wachtlijst is voor beschikbaar koudemiddel. Bedrijven zitten in een spagaat maar niets doen is ook geen optie. Wacht niet te lang want koudemiddelen worden alsmaar schaarser terwijl de levertijden voor nieuwe installaties alsmaar langer worden.” 

Dit artikel verscheen eerder in editie 10, 32e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.


Voor meer informatie:
Coolmark
www.coolmark.nl 

info@coolmark.nl  

Gert van Vugt
g.vanvugt@coolmark.nl