En krijgt in ruil data-, ICT- en IOT-expertise terug

Tuinbouwsector helpt India bij hoogwaardige voedselproductie

De nieuwe glastuinbouworganisatie Dutch Greenhouse Delta (DGD) is begin december een samenwerkingsverband aangegaan met het Indiase zuivel- en voedingsmiddelenbedrijf Tasty Dairy. De partijen gaan kennis uitwisselen en in de dichtbevolkte deelstaat Uttar Pradesh een Center of Excellence ontwikkelen. Dit centrum gaat oplossingen creëren voor kwalitatief hoogwaardige, grootschalige voedselproductie in stedelijke gebieden in India.


Arpit Mehra, Senior Vicepresident en Eric Egberts, CEO Dutch Greenhouse Delta (in het midden) ondertekenen de Memorandum of Understanding in het bijzijn van Vineet Saxena, Prof. Sharma, Desh Ramnath en de President CII van Uttar Pradesh 

Het is het tweede grote samenwerkingsproject van de Dutch Greenhouse Delta in Azië. In oktober ging Dutch Greenhouse Delta de samenwerking aan met Jiashan Sino-Dutch Industrial Park. Dit industriepark in de Yangtze rivierdelta, nabij de stad Shanghai, is het enige vooraanstaande innovatiepark waar Nederland en China sectorbreed samenwerken. Het Nederlandse bedrijfsleven krijgt in China ruimte om geavanceerde glastuinbouwprojecten te demonstreren. Op een oppervlakte van 420 hectare, vergelijkbaar met 10 procent van het Westlandse glastuinbouwareaal, wordt binnen vijf jaar het High-Tech Agriculture Park gebouwd.

Compleet cluster
“We zien vooral in Aziatische landen vraagstukken voor grootschalige voedselvoorziening in enorme stedelijke gebieden”, vertelt Eric Egberts, directeur van Dutch Greenhouse Delta. “Als compleet cluster van de Nederlandse glastuinbouw vertegenwoordigen wij een keten van bedrijven die tezamen kunnen bijdragen aan hoogwaardige, grootschalige en gezonde voedselproductie in stedelijke gebieden. Dan gaat het niet alleen om kassenbouwers en installateurs, maar ook om kweektechnieken, veredelaars, logistieke systemen, management, marketing, et cetera. Die werken nu samen om met name in Azië te helpen steden meer zelfvoorzienend te maken”.

In het centraal aangestuurde China kan Dutch Greenhouse Delta is het makkelijker opereren dan in het meer verdeelde India, verwacht Egberts. “India is net Europa. Elke deelstaat heeft een eigen domein met eigen beleid. We willen graag projecten beginnen die elders ‘kopieerbaar’ zijn. Dat wordt in India lastiger dan in China”.
Artist impression van het toekomstige High-Tech Agriculture Park in Jiashan, China.

Center of Excellence
Voor India tekende DGD een overeenkomst met INDUCED, onderdeel van het Indiase zuivel- en voedingsmiddelenbedrijf Tasty Dairy. Nederlandse bedrijven gaan in de deelstaat Uttar Pradesh (200 miljoen inwoners) een Center of Excellence opzetten, waar de tuinbouwsector oplossingen kan laten zien voor hoogwaardige voedselteelt. “INDUCED helpt ons met het vooronderzoek en het zoeken naar Indiase investeerders. We zoeken daar lokale partners, omdat we winstgevendheid, betaalbaarheid en werkgelegenheid voor de lokale bevolking hoofdzaak vinden.”

Voor de Nederlandse glastuinbouwsector levert de deal niet alleen handel op. “India heeft veel expertise op het gebied van data, ICT en het Internet of Things, die ook toepasbaar is in de glastuinbouw.  Die kennis en kunde brengen zij in en daar profiteren wij ook weer van”, zo stelt Egberts.

Dutch Greenhouse Delta is in september 2018 opgericht om de Nederlandse glastuinbouwsector wereldwijd te vermarkten. De focus ligt daarbij op grootschalige, complexe projecten en vraagstukken over voedsel en sierteelt in en rondom de grote stedelijke gebieden, met name in Azië.

Bron: Agroberichten Buitenland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven