Marokko kan helpen bij het uitbreiden van irrigatie in Afrika

Marokko is de strijd tegen waterschaarste aangegaan. Het land investeerde fors in irrigatie om de voedselproductie een impuls te geven en om droge perioden beter te kunnen doorstaan. Vandaag de dag is 20% van de landbouwgrond in Marokko van irrigatie voorzien.

Uit een nieuw rapport is gebleken dat slechts 6% van het Afrikaanse akkerland geïrrigeerd wordt. Met haar expertise zou Marokko andere landen in deze regio waardevolle ondersteuning kunnen bieden om hun onbenutte economische potentieel aan te boren door middel van het uitbreiden van de irrigatie. 

Een factor, die een belangrijke rol heeft gespeeld, was dat Marokko zich bewust was van het belang van de tuinbouwsector voor de verdere verwezenlijking van haar economische en maatschappelijke doelstellingen. Het werd al snel duidelijk dat de ontwikkeling van irrigatie essentieel was om economische groei mogelijk te maken en de voedselzekerheid van de bevolking veilig te stellen. 

Om deze doelen te kunnen realiseren, heeft de regering een aantal ministeries in het leven geroepen, waaronder het Directoraat van Irrigatie, dat belast is met het beheer van waterreserves voor agrarisch gebruik en het implementeren van nieuwe tuinbouwmethoden. 

Door middel van belastingvrijstellingen en subsidies werden telers aangemoedigd om irrigatiesystemen aan te leggen. De laatste jaren zijn deze stimulerende maatregelen in toenemende mate gericht op waterbesparende technologieën. In 2009 introduceerde de regering het Maroc Vert plan om irrigatie-technieken te moderniseren. Dankzij deze inspanningen was het areaal dat voorzien is van druppelirrigatie in 2014 gegroeid tot 450.000 hectare. Het plan streeft ernaar om dit tegen 2020 uitgebreid te hebben tot 550.000 hectare. 

Bron: cnbcafrica.com


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven