Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Zweeds onderzoek

Groene bladgroenten kunnen leververvetting mogelijk voorkomen

Het eten van meer groene bladgroenten kan het risico op leververvetting (steatose) verminderen. Uit een onderzoek van het Karolinska Instituut in Zweden is gebleken dat een grotere inname van anorganisch nitraat, dat van nature in veel soorten groenten voorkomt, de ophoping van vet in de lever tegengaat. Vooralsnog is er geen behandeling voor deze aandoening, die kan leiden tot levensbedreigende ziektes zoals levercirrose en -kanker. 

Naar schatting lijdt zo'n 25% van de bevolking aan leververvetting. De voornaamste oorzaken van deze aandoening zijn overgewicht en overmatige alcoholconsumptie. 

"Toen we oplosbaar nitraat toedienden aan muizen, die een vet- en suikerrijke westerse voeding kregen, merkten we dat er zich minder vet in de lever ophoopte," aldus onderzoeker Mattias Carlström. 

De bevindingen werden bevestigd door gebruik te maken van twee verschillende celkweekstudies van menselijke levercellen. Naast de kleinere kans op leververvetting merkten de onderzoekers dat de bloeddruk van muizen met diabetes type 2 eveneens daalde en dat de insuline/glucose-homeostase verbeterde. 

Het onderzoeksteam richt zich op het voorkomen van hart- en vaatziekten en diabetes type 2 door middel van aanpassingen in de voeding. Eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat nitraat in groenten de mitochondriën, die de cellen van energie voorzien, efficiënter maakt, waardoor fysieke prestaties verbeteren. Het is ook bewezen dat het eten van meer groenten en fruit een positief effect heeft op de werking van hart en bloedvaten en diabetes. 

Bron:medicalxpress.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven