Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vellekoop Makelaardij-Onteigeningszaken kijkt terug op 2018

“De tijd is voorbij dat bedrijven gekocht worden om eerst helemaal te verbouwen voor een andere teelt”

Nu 2018 op zijn einde loopt, is het tijd om de balans op te maken. “Het afgelopen jaar laat de glastuinbouwmarkt zich het beste samenvatten als ‘prijshoudend’”, aldus Dick van der Wel van Vellekoop Makelaardij-Onteigeningszaken uit Bleiswijk. “Wel zagen we een lichte neiging tot een kleine prijscorrectie- of daling, met name voor kleinere, oude bedrijven die niet meer up-to-date zijn.”

Grootste oorzaken zijn volgens Dick een aantal hoofdgewassen met lagere productprijzen, opvolgingsproblematiek, het moeilijker vinden van medewerkers en verdergaande productiestijging per hectare waardoor een kleiner areaal nodig is. “Ook het financieren van uitbreidingen en overnames is niet eenvoudig. Dit alles zorgt ervoor dat kopende partijen voorzichtiger zijn.”

De specialisatie in de glastuinbouw maakt dat een bedrijf of een stuk grond steeds vaker voor een enkele kandidaat interessant is, ziet Dick. “Door het (afgelopen jaren) gestegen prijsniveau van bedrijven in combinatie met het relatief lage rendement en grote risico’s moeten bedrijven helemaal passen ten behoeve van de voorgenomen teelt. De tijd is voorbij dat bedrijven gekocht werden die helemaal verbouwd moesten worden voor een andere teelt. Uitzonderingen daargelaten zoals bijvoorbeeld bij aan- en verkoop van aangrenzend gelegen kwekerijen.”

Markt voor warme locaties
Waar begin 2018 voorzichtig startte met onderzoek naar mogelijke bouwlocaties voor woningbouw of bedrijfsterrein, ziet Dick dat Vellekoop steeds meer betrokken wordt bij mogelijke transacties voor bestemmingsplanwijzigingen. Zowel individueel als in clusterverband. “Dit zijn vaak langdurige processen als gevolg van stroperige ruimtelijke ordeningsprocedures en financiële belangen/risico’s bij elke partij (grondeigenaar/projectontwikkelaar bouwer/overheid).”

Voor de grondeigenaren (met of zonder bedrijf daarop) komt daarbij een extra dimensie vanwege het bedrijfsproces dat nooit stilstaat. Wel of niet blijven investeren? Kan er al een vervangend object worden aangekocht? Afwegingen met betrekking tot bedrijfsopvolging of juist staken van de onderneming op het moment van verkoop: het zijn zomaar een paar onderwerpen die voortdurend aandacht vragen. “Alleen door dichtbij de ondernemer/grondeigenaar te staan, met continu overleg c.q. op de hoogte houden van alle facetten bij eigenaar/projectontwikkelaar-bouwer/overheid kan zo’n proces succesvol doorlopen worden.”

Verwachtingen voor 2019
Voor 2019 verwacht Vellekoop Makelaardij-Onteigeningszaken dat de ontwikkelingen die in gang zijn gezet door blijven gaan. “Bedrijven die zijn uitgerust met een goed management zullen doorgroeien door middel van aankoop van locaties van voldoende omvang. Kleinere, oudere bedrijven zullen daarentegen overgaan tot bedrijfsbeëindiging en willen verkopen.” De grootste uitdaging ligt volgens Dick bij de grotere ondernemingen. “Juist die bedrijven binnen meerdere segmenten zullen zich bezig moeten gaan houden met de opvolging voor de komende jaren.”

Voor meer informatie:
Vellekoop Makelaardij
Hoekeindseweg 37
2665 KA Bleiswijk
010 521 76 66
makelaar@vellekoop.nl 
www.vellekoop.nl 

Dick van der Wel
dwel@vellekoop.nl 
06 53 67 04 31

Publicatiedatum: