Aardbei: terugblik op 2018, doorkijk naar 2019

"Het is niet vraag óf wetgeving gewasbescherming verandert maar hoe erop voor te bereiden"

Het aardbeienseizoen van 2018 ligt weer bijna achter ons. De hoogste tijd voor een terugblik. Wat ging goed, wat niet? En wat kunnen we daarvan leren voor komend seizoen?

Het meest typerende voor 2018 was natuurlijk de lange, droge zomer. Dit had effect op de planten, maar ook op de insecten zag Koppert Biological Systems. "Zo vormde Orius, die zichzelf van nature manifesteerde in juni en juli, een mooie aanvulling op de tripsbestrijding in de stellingteelten. Van cruciaal belang hierbij was en is wel dat de roofwants zoveel mogelijk wordt gespaard bijvoorbeeld door te kiezen voor gewasbeschermingsmiddelen die veilig zijn voor deze biologische bestrijder."

Drosophila suzukii kwam dit jaar juist later opzetten, aangezien de ontwikkelomstandigheden niet optimaal waren. "De lage luchtvochtigheid zorgde voor een sterk verminderde eileg van de fruitvlieg, terwijl de tropische temperaturen resulteerden in een hogere sterfte. Met name een goede hygiëne (het tijdig weghalen van rotte vruchten en deze afvoeren van het perceel) en optimale teeltomstandigheden (ook in het najaar de plukinterval zo kort mogelijk houden) bleken wederom cruciaal in de strategie tegen de Suzuki-fruitvlieg."

Witte vlieg eronder houden
Spint bracht in de kasteelten vrij weinig problemen met zich mee. "De inzet van Spical-Plus, eventueel aangevuld met de inzet van Spidex, was ook afgelopen jaar een goede manier om deze mijt onder de duim te houden. Witte vlieg was daarentegen op veel bedrijven in grote aantallen aanwezig - en nog steeds. De vliegen bevinden zich tot laat in het najaar rond de kas, op alles wat groen is."

In augustus, na het planten, vliegen ze dan met zijn allen naar binnen, om vervolgens een populatie op te bouwen. "Het is daarom essentieel om de nieuwe teelt zo schoon mogelijk te beginnen: zorg dat er geen onkruid in de kas staat, start met schoon plantmateriaal en houd onkruid rond de kas kort. Advies is ook om, als er geplant gaat worden, Rollertraps op te hangen boven elk pad. Dit helpt de opmars van witte vlieg tegen te gaan. Ook het tijdig inzetten van de koude tolerante roofmijt Limonica is nuttig in de strijd tegen witte vlieg. Bijvoeren ondersteunt de ontwikkeling van de Limonica-populatie. Afgelopen jaar zijn hier positieve praktijkervaringen mee opgedaan; witte vlieg bleek op deze manier goed te beheersen."

Wat staat ons in 2019 te wachten? Nieuwe plagen? Oude ‘bekenden’ die voor grotere problemen zorgen? Het is afwachten. Feit is dat de natuur nooit stilstaat en blijft veranderen. Net zoals de wet- en regelgeving en de eisen van de consument. Wat betekent dat voor uw onderneming? Het is niet de vraag óf de gewasbescherming naar de toekomst toe verandert, maar vooral hoe je je hierop kunt voorbereiden, aldus Koppert.

Voor meer informatie:
Koppert Biological Systems
Veilingweg 14
2651 BE Berkel en Rodenrijs
Tel: 010-5140444
Fax: 010-5115203
www.koppert.com

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven