FSA studie toont Norovirus aan op bessen en sla in Verenigd Koninkrijk

Als onderdeel van een grotere studie die in januari 2014 begonnen werd, hebben onderzoekers van de Britse Food Standards Association (FSA) de resultaten bekend gemaakt van testen op bessen en sla-soorten in het Verenigd Koninkrijk. Hieruit bleek dat het Norovirus zat op Britse bessen en sla.

De NoVAS studie heeft als doel om te bepalen hoeveel Norovirus wordt overgebracht via besmette voeding, wat de rol van  geïnfecteerde mensen die voeding aanraken is en of het mogelijk is om geïnfecteerd (intact) en niet-geïnfecteerd (beschadigd) Norovirus in verschillende voedingsmatrixen te differentiëren.

Precies 1.152 samples (steekproeven) van AGF dat via de retail in het Verenigd Koninkrijk verkocht werd, werd geanalyseerd op Norovirus. Van de 568 samples sla waren er 30 (5,3%) Norovirus-positief. De meeste sla samples (24 van de 30) die positief getest werden waren in het Verenigd Koninkrijk geteeld en 19 van die 24 samples bevatten NoV GI.

7 van de 310 samples (2,3%) verse frambozen waren Norovirus-positief. De meeste hiervan (6 van de 7) waren geïmporteerd, maar er werd geen dominantie van een genogroup of seizoengebondenheid vastgesteld. 10 van de 274 samples (3,6%) diepgevroren frambozen waren Norovirus-positief. 

Het land van herkomst van de positief geteste samples diepgevroren frambozen  werd in 7 van de 10 gevallen niet achterhaald. Een vertegenwoordiger van FSA: "Hoewel het overgrote deel van de geraamde 2,8 miljoen ziekten, die elk jaar door Norovirus veroorzaakt worden, te wijten is aan direct contact tussen mensen en het aanraken van besmette oppervlakten, wordt een klein percentage (2,%) veroorzaakt door voeding. We weten dat uitbraken van Norovirus veroorzaakt werd door de consumptie van besmette oesters en verse producten zoals bessen en sla en door mensen die met de voeding van anderen in contact zijn geweest. Daarom steken we veel geld in een grote studie om uit te vinden hoe we Norovirus ziekten via voeding kunnen verminderen in het Verenigd Koninkrijk. De resultaten verschijnen volgend jaar. De verzamelde gegevens worden toegevoegd aan de momenteel beperkte hoeveelheid informatie over Norovirus in AGF en tonen de behoefte aan effectief voedingsveiligheidsmanagement van virussen die uit voeding komen aan.

Bron: newfoodmagazine.com


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven