Weinig aanbod sinds terugroeping romaine sla

"Het is de meest uitdagende tijd ooit voor sla. Het is een erg moeilijke tijd", zegt Edmund Moy van het in Miami gevestigde Maximum Foods.

Deze uitspraken komen na een aantal verstorende factoren in het sla-aanbod, te beginnen met de terugroepactie van romaine sla in Noord-Amerika. De terugroeping in november was een gevolg van uitbraken van Escherichia coli die in verband werden gebracht met romaine sla. "In deze tijd van het jaar vertrouwen we op Yuma (Arizona) om ons sla te geven maar zij hebben te maken met regen en koud weer", zegt Moy. "Dus wat er beschikbaar is, is heel weinig. Het weer en de romaine sla perikelen hebben de perfecte storm gecreëerd."

Bij gebrek aan beschikbaarheid van romaine sla - en Moy merkt op dat het vertrouwen van de consument in romaine sla nog niet volledig is teruggekeerd - neemt de vraag naar ijsbergsla toe. "Het heeft de prijs van ijsbergsla opgedreven", zegt Moy. "Alle slasoorten hebben te maken met een kleine stijging, maar ze zijn niet zo populair als romaine sla en ijsbergsla. Ik denk niet dat ze zoveel van die variëteiten hebben geplant om te kunnen voorzien in de vraag naar sla."

Feestdagen

Dit draagt ​​bij aan de al bestaande lichte toename in de vraag naar sla die plaatsvindt in de aanloop naar de feestdagen, hoewel Moy merkt dat de toename van de vraag naar sla niet zo groot is als bij sommige andere producten tijdens de feestdagen.

Natuurlijk zorgt dit voor een uitdaging om de voorraden op peil te houden. Moy schat dat hij 20 procent van de sla heeft gekregen die hij deze week had besteld. En het is ook nog geleverd tegen hogere prijzen, met name ijsbergsla. "De prijzen zijn het hoogst in tien jaar", zegt Moy. "De maximumprijs van ijsbergsla is meestal zo'n 9 euro per kist en de prijs is nu 48 tot 53 euro per kist. Het was een plotselinge toename."

En nu de romaine sla weer beschikbaar wordt, krijgt ook die slasoort te maken met hoge prijzen. "Je verwacht dat als iets wordt verboden en het terugkomt, niemand het wil en de prijzen laag zijn", zegt Moy. "Maar dat gebeurde niet. De romaine sla kwam weer terug en de prijzen waren hoog. Niet zo hoog als ijsbergsla, maar nog altijd twee keer zo hoog als normaal in deze tijd van het jaar."

Zorgen over de kwaliteit 
Met de hoge prijzen houdt Moy ook mogelijke kwaliteitskwesties in de gaten, gezien de weersomstandigheden in Arizona. "Wanneer de prijs stijgt, is de kwaliteit meestal lager. Dus nu de prijzen recordhoogtes hebben bereikt, maak ik me klaar voor kwaliteitsproblemen", zegt hij.

Moy verwacht niet dat er snel een prijsverlaging zal zijn. "We vertrouwen aanvankelijk op sla uit Florida, maar die is er gewoon nog niet. Het duurt nog een tot twee weken voordat we een deel van de sla uit Florida zien. Dus het helpt momenteel niet dat Florida niet klaar is", zegt Moy. "Ik verwacht wel prijsverlagingen, maar ik weet niet hoe snel het zal gebeuren. Ik verwacht dat we over een paar weken redelijke prijsverlagingen zullen krijgen."

Voor meer informatie:

Maximum Foods LLC
Tel: +1 (786) 299-5868
moy@maximumfoods.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven