Blijven groeien of afhaken voor tomatenkweker Van den Belt in IJsselmuiden

Van wie is toch de kas die de Koekoekspolder in IJsselmuiden in brand zet? Tomatenkwekers en broers Klaas en Jacob van den Belt. Een familiebedrijf dat in rap tempo groeit. 

Het tuindersduo breidt de laatste jaren flink uit. Tien jaar geleden was er alleen de 6 hectare grootte nieuwe kas aan de Parallelweg en 4,5 hectare aan de Tuindersweg. In de afgelopen jaren zijn drie bestaande kassen aan de Tuindersweg overgenomen. Alles bij elkaar goed voor een totale oppervlakte van 21 hectare. Door twee bedrijven met elkaar te verbinden door een 7 hectare - ongeveer elf voetbalvelden - grootte nieuwe kas, staat de teller sinds dit najaar op in totaal 28 hectare vol tomaten. Een contrast met de tuinderij met vollegronds groente en witlof waarmee hun vader in 1969 begon en de kleine kas waarmee in 1989 de overstap naar de tomaten werd gemaakt.

,,Het was nooit ons doel om zo groot te worden. Als de klanten groeien, moeten wij meegroeien, want het streven is om 70 procent van de tomaten op voorhand te verkopen", vertelt Klaas. Jacob: ,,Als het bedrijf vijf tot tien jaar stil blijft staan, dan is het afgelopen.” Klaas: ,,De tijd dat je alles zelf deed is voorbij. Ik voel me nog tuinder, maar mijn taak is vooral opletten en bijsturen. Daarnaast zoek je specialisten om je heen.” Het bedrijf heeft dertig mensen in vaste dienst. Op hoogtijdagen lopen er bijna tweehonderd flexibele krachten in de kassen.

Lees hier verder.


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven