"Smaak is moeilijk om te kwantificeren"

Amerikaanse wetenschappers willen beter smakende tomaten veredelen

Tomaten zijn veredeld om een breed scala aan kleuren, vormen en groottes te creëren, maar er is niet veel commercieel onderzoek gedaan naar de veredeling van tomaten die goed smaken, aldus Amerikaanse wetenschappers.

Dat kan zijn omdat, ondanks de voorliefde voor tomaten onder consumenten, er geen commerciële vraag is naar beter smakend fruit. Het veredelen op smaak is bovendien moeilijker dan het lijkt, vertelt Manoj Sapkota, een doctorale kandidaat bij de University of Georgia College of Agricultural and Environmental Sciences (CAES) Institute for Plant Breeding, Genetics and Genomics die onlangs een seminar over de genetica van de smaak van tomaten heeft gepresenteerd.

Dit zou binnenkort echter allemaal kunnen gaan veranderen door de toenemende interesse in beter smakende gewassen, toegewijde wetenschappers en de oordelende smaakpapillen van getrainde proeftesters, vertelt Sapkota. Sapkota en anderen werken samen in het laboratorium van Professor Esther van der Knaap in de UGA om beter smakende tomaten te veredelen.

Voldoen aan de grote vraag naar tomaten
Ironisch genoeg heeft de grote consumentenvraag naar tomaten gedeeltelijk bijgedragen aan de afbraak van hun smaak. De vraag naar tomaten is overal ter wereld groot, en het aantal tomatentelers neemt ieder jaar toe. In 2016 werden er wereldwijd 17 biljoen ton tomaten geproduceerd. Dit staat gelijk aan driemaal het gewicht van de Chinese Muur.

Commerciële tomatentelers willen grote hoeveelheden gelijke vruchten produceren, zodat deze gemakkelijker op grote schaal verpakt en verwerkt kunnen worden, zegt Sapkota. Om te voldoen aan deze uiterlijke kenmerken, hebben veredelaars smaak traditioneel beschouwd als een secundaire prioriteit.

“Deze bedrijven selecteren op oogst en uiterlijk, niet op smaak, en dat is waarom de smaak van tomaten verslechterd," vertelt hij. "Smaak is moeilijk om te kwantificeren, en dat is waarom het genegeerd is in veredelingsprogramma's."

De wetenschap van smaak
Zelfs als supermarkten en telers aangeven beter smakende tomaten te willen, kan de wetenschap rondom het aanpassen van de smaak het wetenschappers moeilijk maken om zich specifiek op smaak te richten.

Een tomaat krijgt zijn smaak, aroma en kleur van zes klassen van vluchtige verbindingen. Er zijn een aantal genen die de vluchtige verbindingen bepalen, en het is erg lastig en kost veel tijd om deze te isoleren, vertelt Sapkota.

Denise Tieman en Harry Klee, wetenschappers van de University of Florida, hebben methodes ontwikkeld die getrainde menselijke proeftesters gebruiken die hen helpen om de verbindingen te identificeren die het meest belangrijk zijn om lekkere smakende tomaten te ontwikkelen.

Deze wetenschappers identificeren tomaten met een uitstekende smaak door middel van proeftesten en het gebruik van chemische analyse om de gewenste vluchtige verbindingen van de best smakende tomaten te identificeren. Tomaten die het meest gewenst worden beoordeeld door zowel menselijke testers als ook chemische analyse, worden het doel van selectieve veredeling.

Nu gebruiken onderzoekers bij de University of Florida en de University of Georgia, waaronder Van der Knaap, Sapkota, postdoctoraal onderzoeker Lara Pereira, deze nieuwe kennis over de smaak van tomaten om deze smaakgenen sneller in al succesvolle tomatenlijnen te gebruiken.

Wetenschappers van CAES gebruiken een vergelijkbare aanpak om de smaak van perziken en blauwe bessen te verbeteren.

Voor meer informatie over plantveredelingsprogramma's bij de CAES, ga naar plantbreeding.caes.uga.edu.

Bron: University of Georgia (Sage Barnard)


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven