IKEA Zweden gaat zelf sla telen

IKEA Zweden zal in samenwerking met afvalverwerkingsbedrijf Bonbio in de loop van 2019 beginnen met de slateelt in containers bij de vestigingen in Malmö en Helsingborg. Een deel van de plantenvoeding is afkomstig van organisch afval. De bedoeling is dat de sla uiteindelijk in de restaurants van IKEA zal worden geserveerd.

“Meer dan 25 procent van de kooldioxide-uitstoot is afkomstig van levensmiddelen. Dit project past binnen het streven van IKEA om innovatieve en duurzame oplossingen voor de milieuproblematiek te vinden,” vertelt Jonas Carlehed, manager duurzaamheid van IKEA Zweden. Nu al levert IKEA Zweden organisch afval aan diverse recyclingbedrijven, onder andere een biogasinstallatie in Helsingborg van OX2 Bio, een zusterbedrijf van afvalverwerkingsbedrijf Bonbios.

Na vijf tot zes weken 18 kilo sla per container
“Omdat we licht, temperatuur, toevoer van water en voeding kunnen regelen, zijn we onafhankelijk van weersinvloeden en kunnen we het hele jaar door een grote kwantiteit lokaal geteelde, verse groenten garanderen,” vertelt Fredrik Olrog, directeur van Bonbio. Uiteindelijk hoopt het Ingka-concern, de grootste franchisenemer van het IKEA-merk, zelfvoorzienend te worden wat betreft sla en andere bladgroenten. “Op deze manier vermijden we transportkosten en hebben we geen grond of gewasbescherming nodig. De benodigde stroom is afkomstig van onze eigen windkrachtinstallaties,” vertelt Catarina Englund, manager innovatie van het Ingka-concern.

Bonbio gebruikt voor dit project een teeltcontainer van 30 m2, waarmee een teeltoppervlak van 80 m2 wordt gecreëerd. Er wordt verticaal geteeld, op vier etages. Iedere etage heeft 45 goten en op elke goot is plaats voor 20 teeltbakken. Er wordt geteeld op basis van hydrocultuur, wat goed is voor een besparing van maar liefst 90 procent in vergelijking met de hoeveelheid water die nodig is voor conventionele teelt. De klimaatparameters, zoals licht en kooldioxide, worden geregeld door sensoren. Na vijf tot zes weken kan per container ongeveer 18 kilo sla geoogst worden.

Bron: www.mynewsdesk.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven