“Geen overwinning zonder strijd”

Canada: Eerste aardbeien geplukt in fase 3 Boem Berry Farms

Een roldeur zoeft open en onthult de gloednieuwe derde fase van Boem Berry Farms. Op 1 november werden hier de eerste aardbeien geplukt. Fase 3 is 5 hectare en maakt het project van totaal 15 hectare compleet. Het bedrijf is verdeeld in 3 afdelingen van ieder 5 hectare. Daarmee is het de grootste aardbeienkas van Noord-Amerika.

De paden zijn 140 meter lang. Er zijn 8 paden per tralie van 8 meter. Elke afdeling heeft in het midden een was- en toiletten groep, wat veel tijd spaart met op en neer lopen.

Sjef Smits toont eerste doos aardbeien uit fase 3

15 hectare in drie jaar
In 2015 kwamen Bert Mucci, Joost van Oers en Ton Bastiaansen bij elkaar om aardbeien te gaan telen onder glas in Canada. Een kleine proef van 4000 m2 was al opgezet. In mei 2016 ging de eerste paal in de grond. In drie jaar werd een totaal van 15 hectare gerealiseerd. “Het heeft de nodige tijd en aandacht gekost om dit te realiseren,” zegt Joost van Oers. “Soms ook hoofdpijn en slapeloze uurtjes. Geen overwinning zonder strijd dus." 

V.l.n.r. Joost van Oers – Nasir Mahmood – Sjef Smits

Eerst werd gezocht naar afnemers. Aardbeien in kassen geteeld is namelijk een geheel nieuw product in Noord America, vertelt Ton Bastiaansen. "Mensen zijn gewend dat de aardbeien uit Californië komen. Dit is al sinds mensenheugenis het geval. Nu worden aardbeien dus ook lokaal geteeld aan de oostkust. Een grote verandering dus. Dit heeft dan ook de nodige marketingaandacht nodig,” zegt Ton Bastiaansen. “Alléén hadden we dit niet voor elkaar gekregen, je hebt een bekend marketingbedrijf nodig om het nieuwe product de nodige aandacht te geven." Bert Mucci is bekend met marketing en snel werd de deal gesloten dat Mucci Marketing Company de geschikte partner was. Het bedrijf Mucci is bekend met het vermarkten van glasgroenten. "De inzet van met name Bert Mucci is enorm geweest en heeft ons gebracht waar we nu zijn", zegt Ton.

Eerste aardbeien in 2016
In 2016 werd gestart met de bouw van fase 1. De eerste aardbeien werden geplukt in september van datzelfde jaar. Het ging snel met de bouw die uitbesteedt werd aan een lokale kassenbouwer. "Wij zijn meteen voor het beste gegaan", vertelt Joost van Oers. "Er is gekozen voor het juiste diffuse glas. De kas is 7,5 meter hoog en heeft alle ingrediënten om de teelt van aardbeien succesvol te maken, zoals hoge druk nevelsysteem, aangepast buisrailsysteem, groeibuis en een aangepast teeltsysteem. Een deel van het bedrijf is uitgevoerd voor planten opkweek, dit deel heeft een hijssysteem. De teeltgoten zijn variabel in hoogte". Ton vult aan: “Het is ideaal om met deze verschillende hoogtes te werken. Om de moederplanten op te zetten hangen we de goten op de middenstand, 2,30 meter. We kunnen daarna dezelfde ruimte benutten voor de planten opkweek."

Eerste aardbeien van fase 3 

Opkweek en productie onder één dak
Een volledig nieuw ontwikkeld opkweeksysteem met nieuw ontwikkelde opkweektrays moet het mogelijk maken om met geringe arbeid en 100 % benutting van de ruimte het maximale resultaat te halen. Ook is hierbij rekening gehouden dat het drainwater zowel van de opkweek trays en ook van teeltgoten volledig kan worden opgevangen en worden hergebruikt. In Canada zijn wat dat betreft de controle op de milieu regels streng. De opkweekruimte beslaat 2.5 hectare, wat neer komt op een zesde deel van de totale oppervlakte. Deze ruimte wordt een half jaar voor opkweek gebruikt en een half jaar voor productie. Ton Bastiaansen: "In feite hebben we hier een productie unit staan die zo gekopieerd kan worden en op elke locatie opgezet kan worden. Het gehele systeem is ontwikkeld in samenwerking met Meteor Systems. Zonder hun inbreng en kennis hadden wij dit niet kunnen volbrengen."

Geen gebruik van pesticiden
De aardbeien van BBF worden op de markt gebracht als aardbeien die volledig zonder beschermingsmiddelen worden geteeld. “Ook dit was nieuw voor de leveranciers van biologische gewasbescherming, men had nog nooit met aardbeien gewerkt”, vertelt Joost. Er zijn dus nogal wat drempels genomen door de beide ondernemers.
Op deze manier is het mogelijk om onder één dak zowel de plantopkweek en productie te realiseren.  

Onbekende markt
"Toen wij in 2016 met de eerste aardbeien op de markt kwamen was het meteen een succes, de consument prefereerde ons product boven het Californische product. Het heeft een goede smaak heeft en de houdbaarheid is ook goed. Wij zijn begonnen met 4 verschillende rassen het eerste jaar. Al snel bleek dat er 2 rassen bij waren die niet goed voldeden. Het eerste jaar hebben we dus een te groot percentage van de 5 hectare niet kunnen verkopen. Dit zijn zo de nadelen wanneer je een nieuwe onbekende markt ingaat."

Een jaar telen zonder bouwen
Vooruitblikkend op de toekomst vertellen de heren: "Eerst ’n jaar pas op de plaats. We gaan volgend jaar voor het eerst aardbeien telen zonder daarnaast ook te bouwen. Het bouwen is een zware belasting op de organisatie. De mogelijkheden om een versnelde doorgroei te maken zijn aanwezig. Het is een nieuw product, wat nog veel aandacht vraagt om dit op een juiste manier bij de consument te brengen. Wij zijn begonnen met een Canadese tuinder/bedrijfsleider. Sinds begin 2018 hebben we Sjef Smits als General manager met aan zijn zijde Nasir Mahmood. Deze twee mensen doen hun uiterste inspanning om BBF tot een succes te maken. Het maakt de communicatie met Nederland een stuk makkelijker dan voorheen."

"Het werken met 8 nationaliteiten vraagt veel aandacht“, vertelt Sjef Smits. Volgende stap zal zijn om jaarrond aardbeien te gaan produceren met belichting. “Er liggen dus nog uitdagingen en drempels", besluiten de drie ondernemers.
  

Voor meer informatie:
Boem Berry Farms Inc.                 
672 – 684 Road 2 East
Kingsville
N9Y 2E4
Ontario, Canada
Tel. +1 519 969 7801


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven