Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Spanje

Almería exporteert 80% van groenten- en fruitteelt

De groenten- en fruitsector in Almería is steeds meer gericht op de internationale markt. Sinds een aantal seizoenen wordt er meer dan 75% geëxporteerd van de producten die in de Spaanse provincie geteeld worden. In het afgelopen seizoen gingen de agri-foodbedrijven in Almería nog een stap verder, want ondanks dat de opbrengsten over het algemeen lager lagen dan in het vorige seizoen, slaagden ze er in de afzet in het buitenland te vergroten. Volgens een analyse van het seizoen van 2017-2018, uitgevoerd door de Agrifood Onderzoeksdienst van Cajamar Caja Rural, werd er in dit seizoen 80,1% geëxporteerd van de totale hoeveelheid verbouwde groenten en fruit in de provincie. Het gaat dan om tomaat, paprika, komkommer, courgette, aubergine, sperzieboon, sla en meloen.

Met een afzet van 2,6 miljoen ton op buitenlandse markten nam de export met 4,1% toe ten opzichte van het vorige seizoen. De waarde van de export bedroeg 2.400 miljoen euro; 5,3% minder dan in het vorige seizoen. Opnieuw waren de landen van de EU de belangrijkste bestemmingen en met name de landen van het uitgebreide Europa, die goed waren van 11,8% van de export van Almería.

Opvallend was de toename in de export van sla en meloen. De inkomsten voor de watermeloenexport stegen zelfs met meer dan 35%. Die voor de export van andere meloenen stegen met 7,4% en die voor sla met iets meer dan 1%. Voor andere producten was er sprake van een daling van de exportwaarde. Deze was het grootst voor aubergines (daling van de inkomsten van meer dan 11%, ondanks dat er meer dan 9,7% meer product geëxporteerd werd) en komkommers (14% minder inkomsten, ondanks de lichte toename van het exportvolume). In termen van volume werd er van alle tuinbouwproducten meer geëxporteerd, met uitzondering van meloen (daling van 122%) en tomaat (daling van 4,5%) ten opzichte van het vorige seizoen.

Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Nederland, Polen en Italië waren respectievelijk de belangrijkste bestemmingen voor de groenten- en fruitexport van Almería. Naar Duitsland werd meer dan 790.000 ton (toename van 10.603 ton) geëxporteerd, hoewel de omzet met 41,5 miljoen euro daalde, neerkomend op ongeveer 770,5 miljoen euro. Dezelfde trend was waar te nemen in de export naar Frankrijk. Naar dit land werd 370.813 ton verzonden, voor een waarde van 351 miljoen euro. Naar Groot-Brittannië werd 284.831 ton verzonden (ter waarde van 283,2 miljoen euro) en naar Nederland 261.223 ton (266 miljoen euro). De export naar Polen groeide met 24%, waardoor het land voor het eerst een belangrijkere bestemming was dan Italië, met 156.158 ton (ruim 135 miljoen euro). Tot slot importeerde Italië in totaal 141.431 ton groenten en fruit uit Almería voor een waarde van ongeveer 136 miljoen euro.

 

Bron: ideal.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven