Universiteit van Salford

VK: wetenschapsverbond van £5 miljoen om Xylella Fastidiosa uit te roeien

De universiteit van Salford maakt deel uit van een nationaal strategisch plan om de invasie van een dodelijke plantenziekte tegen te gaan. Xylella Fastidiosa wordt door de EU-Commissie beschreven als één van 's werelds meest gevaarlijke plantenbacteriën", die wereldwijd al 500 plantensoorten aantast. Dit omvat gewassen, sierplanten en bomen. In Italië sterven meer dan één miljoen olijfbomen door de Xylella-ziekteverwekker.

Citrus, wijnstokken en steenfruit (amandel, perzik, pruim) worden ook aangetast, terwijl in Noord-Amerika de ziekteverwekker een aanslag pleegt op de landbouw, waardoor angst ontstaat voor de levensvatbaarheid van sommige levensmiddelen.

"Het kan zich onopgemerkt maanden- of jarenlang verspreiden zonder dat je het kan zien," verklaarde Stephen Parnell, een epidemioloog van het onderzoekscentrum Ecosystemen en Milieu van de universiteit van Salford en lid van een nieuw consortium om de ziekte te bestrijden dat vandaag door Lord Henley voor BEIS werd aangekondigd. 

Het BRIGIT Consortium, gefinancierd ten belope van bijna £5 miljoen, heeft de  opdracht gekregen om de mogelijke intrede en verspreiding van Xylella Fastidiosa in het VK voor te bereiden. Wetenschappers zoals Dr. Parnell zullen aan de slag gaan om diagnose- en opsporingsmethoden van de ziektekiem te verbeteren vanuit de veronderstelling dat het onvermijdelijk onze grenzen zal overschrijden.

Tot nu toe werd nog geen gewag gemaakt van Xylella, die door insecten wordt overgedragen in het VK. Maar dit zou slechts een kwestie van tijd kunnen zijn aangezien er elke dag duizenden planten in het land worden geïmporteerd. 

Dr. Parnell legde uit dat indien planten die met Xylella zijn besmet of insecten die drager zijn van de ziekteverwekker het Brits grondgebied betreden, de ziekte via van inheemse insecten op bomen kan worden overgedragen, met inbegrip van de inheemse eik en commerciële gewassen van het VK.

Professor Saskia Hogenhout, projectleider in het John Innes centrum en één van de voornaamste onderzoeksters van BRIGIT vertelde aboutmanchester.co.uk: “Ondanks de impact van de bacterie weten we heel weinig over hoe ze zich over Noord-Europa kan verspreiden. We denken dat dit consortium broodnodig is die een collectief aanpak biedt om een potentieel schade berokkende plantenziekte aan te pakken.”


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven