63% gemiddeld over gehele agrarische sector

62% productiewaarde glastuinbouw vertegenwoordigd in LTO

Meer dan de helft van de bedrijven in de land- en tuinbouw zijn lid van LTO Nederland en gelieerde organisaties, goed voor twee derde van de agrarische productiecapaciteit. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Wageningen Economisch Research in opdracht van LTO Nederland.

Nederland telt 46.177 land- en tuinbouwbedrijven met een standaardopbrengst van 25.000 euro of meer. Daarvan zijn meer dan de helft van de bedrijven (53%) lid van LTO Nederland en gelieerde organisaties. Deze ondernemers vertegenwoordigen daarmee 63% van de agrarische productiewaarde in Nederland. "Ons streven om meer aandacht te vragen voor de inkomenspositie van de boer gaat juist om die enorme waarde die deze sector vertegenwoordigt, zegt Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland: “Het is fijn om te constateren dat we overall dé belangenbehartiger van de agrarische sector zijn. Maar het onderzoek dient een groter en belangrijker doel. Het helpt ons om doelgerichter en makkelijker informatie te verschaffen én nieuwe leden aan ons te binden.”

In de akkerbouw is 72% van de productiewaarde lid van LTO Nederland. Voor melkveehouderij geldt dat voor 62% van de productiewaarde. In de varkenshouderij is dat 79% van de productiewaarde, in pluimvee 55%, fruitteelt 84%, glastuinbouw 62%, paddenstoelen 67%, konijnenhouderij 88% en geitenhouderij 53%, kalverhouderij 39% en vollegrondsgroenten 65% van de productiewaarde.

Calon: “Dit onderzoek past in de ontwikkeling van de LTO-organisatie: we maken informatie helder die ons in staat stelt nog beter met onze achterban en partners te communiceren. Het past bij belangenbehartiging anno nu om transparant en begrijpelijk weer te kunnen geven wie we vertegenwoordigen en deze informatie ook in te zetten in onze lobby.” Dit onderzoek zal om die reden driejaarlijks plaatsvinden op dezelfde wijze. "Onze achterban is immers zeer divers en bedrijfsstructuren vaak complex; van melkveehouder tot boomkweker, van groot tot klein, met of zonder meerdere bv’s of vestigingen, verspreid tot in de uithoeken van Nederland."

De cijfers zijn gebaseerd op de Landbouwtelling van 2017. Bedrijven met meer dan 25.000 euro standaardopbrengst (SO) zijn meegenomen in het onderzoek. Niet meegenomen zijn de multifunctionele landbouwbedrijven (zorgboeren, boerderijwinkels, boerderijeducatie) omdat betrouwbare cijfers van deze agrarische tak ontbreken.

Bron: LTO Nederland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven