Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Avner Shohet, TAPkit

"Telkens weer worden we verrast door de ideeën van onze klanten"

"Waarom zou je een kas bouwen op een dak in het midden van de stad met alle compromissen en investeringen die daar bij komen kijken? Waarom zou je niet uit de stad gaan, al is het slechts 10 of 20 kilometer om een ​​eenvoudige kas te hebben met een kleinere investering? Het levert immers even goede resultaten op, aldus Avner Shohet van Teshuva Agricultural Projects.

Indoor farming
Met de TAP kit is het voor het Israëlische Teshuva Agricultural Projects mogelijk om kleine telers in staat te stellen om in kassen te telen die het zich niet kunnen veroorloven om één ​​of twee miljoen euro in een grote kas te investeren. Ze zien zichzelf als een concurrent van indoor farming. "We willen mensen in staat stellen om geavanceerde landbouw te kunnen gaan bedrijven zonder grote investeringen te hoeven doen, dus ons doel is om de prijs laag te houden", laat de CEO van Tap, Avner Shohet, weten.

"Containers en andere ideeën voor indoor farming zijn leuk, maar we geloven dat een goedkope kas, die zich net buiten de stad bevindt, efficiënter zal zijn. Ook hebben indoor farms zoals containers kunstlicht nodig dat energie kost. Onze partner op het gebied van verlichting is de zon. Het levert ons hele goede voorwaarden op waar geen kosten aan verbonden zijn. Het lijkt erop dat de producten hier sterker en beter zijn dan die in een container geteeld zijn vanwege het natuurlijke licht."

Snelle uitbreiding
Avner laat de kas van een van zijn klanten in Israël zien, die een mix van sla en kruiden laat groeien. "Aanvankelijk ging hij van start door aan zijn buren te gaan verkopen en toen kwamen de restaurants. Ze vinden het fijn dat ze de teler van het voedsel dat ze serveren kennen. Ze bezoeken hem regelmatig. In deze kas van 500 vierkante meter produceert hij 150 tot 200 kilo per week. Hij groeit door de vraag, wat de droom is van elke teler."

Momenteel levert de teler producten aan zeven restaurants. Hij levert elke week aan ze zodat er een geleidelijk planning nodig is. Een nieuw exemplaar staat in de planning. "Slechts twee maanden nadat de kas in productie was genomen, kwam hij naar me toe om te zeggen dat zijn klanten om meer productie vroegen. Sommigen van hen zijn eigenlijk bereid om zijn investering in de tweede installatie te ondersteunen, zodat ze zijn aanbod veilig kunnen stellen."

Klimaatsysteem
Om een ​​constant klimaat in de kas te behouden, wordt er gebruik gemaakt van een systeem van Roots. "De ondergrondse temperatuur is stabiel en hetzelfde geldt voor het gemiddelde van de zomer en de winter. Ze boren een gat waar ze twee pijpen in steken, 6 meter de grond in. In de zomer krijgen we koud, gekoeld water om af te koelen, en in de winter is het een beetje warm. Hierdoor is het de perfecte temperatuur het hele jaar door."

Dit klimaatsysteem is echter geen must voor elke klant van de TAP kit. "Het is een waardevolle toevoeging voor plaatsen waar er een groot verschil is tussen de zomer en de winter. Deze maand zijn we begonnen met het bouwen van twee installaties in Zuid-Korea. Daar gebruiken we hetzelfde systeem. Daar hebben ze zelfs nog extremere temperaturen. In de zomer kan het 40 graden Celsius worden en in de winter minder dan -15 graden Celsius."

Winstgevende oplossing
In een installatie van 500 vierkante meter is de productie van sla 12 ton per jaar, en in het geval van kruiden 6 ton per jaar. Deze teler mengt gewassen, dus zijn productie zal 8 ton per jaar zijn. Zijn omzet zou rond de 100.000 en 120.000 euro per jaar moeten zijn. De kosten van de installatie, inclusief een kleine plantenkwekerij en verpakkingsmachines, bedragen ongeveer 55.000 euro. De voorbereidingen voor de installatie voegen nog eens 10.000 tot 15.000 euro toe. Het rendement op investering is anderhalf jaar. Dit maakt het een winstgevende oplossing voor telers."

Drie modulen
Afhankelijk van het klimaat biedt TAP drie verschillende modules. Degene die in Israël wordt gebruikt, is geschikt voor subtropische landen. Er is er ook een voor tropische gebieden met meer ventilatie. Voor koude landen wordt dubbel plastic gebruikt. "Deze eenheid kost 80.000 euro, omdat het een andere constructie heeft. Elke drie of vier jaar moet het plastic worden vervangen, wat een paar honderd euro kost. Dit is nog steeds een kleine investering in vergelijking met containers met automatisering en kunstmatige verlichting."

Verrast door klanten
"Toen we van start gingen, hadden we onze focus voornamelijk op Afrika en Zuid-Amerika gericht, omdat we dachten: 'Deze mensen hebben niet veel geld en met steun van de Wereldbank kunnen ze telen in onze hydrocultuur kas die ze zelf kunnen monteren. Maar al snel ontdekten we dat onze markt veel groter was dan dat."

"Onze eerste klanten kwamen uit Zuid-Korea. Er is er een in de Filipijnen en er zijn twee installaties op weg naar een resort in Mauritius. Ik denk dat we er hier in Israël een paar dozijn van kunnen verkopen. Er is ook interesse uit de Verenigde Staten, Frankrijk, Ecuador, Mozambique en zelfs uit Gaza." De meeste klanten zullen een of twee TAP kits hebben en ze hebben de mogelijkheid om de producten te leveren aan de supermarkten, restaurants en groenteverkopers in hun buurt. "Op deze manier beantwoorden ze echt aan de behoefte aan lokale producten." Een klein deel van de kas wordt meestal gebruikt voor vermeerdering.

"Een klant uit Miami is van plan om drie tot vijf installaties kopen, die hij aan verschillende mensen wil verhuren", zegt Avner. "Een andere klant uit New York wil een TAP installatie in een bejaardentehuis plaatsen. Er zal voedsel voor de keuken en een bezigheid zijn voor de mensen die er wonen. Het is geen moeilijke baan. Mensen hoeven niet te bukken. Dit zijn toepassingen waar we nog nooit eerder aan gedacht hebben. Telkens weer worden we verrast door de ideeën van onze klanten."

Voor meer informatie:
Teshuva Agricultural Projects
60 Nof Harim St., Olesh, 42855 Israel
+972-9-8940507
+972-50-7922579
+1-201-5803003
office@taprojects.com
www.taprojects.com

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven