Areaal kasteelt groeit sneller in Marokko dan in Spanje

De kasteelt in Marokko breidt zich veel sneller uit dan die in Spanje, en vooral dan die in Almería. Met behulp van moderne technieken voor satellietbeeldanalyse volgt het Ministerie van Landbouw van de regering van Andalusië de groei van dit type teelt.

Uit het meest recente rapport van de instantie blijkt de sterke groei die de teelt in kassen doorgemaakt heeft. Van de 9.000 hectare in 2001, toen Marokko goede handelsrelaties met de EU-markt begon te krijgen, nam het areaal toe tot de bijna 24.000 hectare van eind vorig jaar. Geraamd wordt dat dit jaar de 26.000 hectare bijna bereikt zal worden.

De gegevens hebben alleen betrekking op de regio Souss-Mass-Draá, specifiek op de prefecturen van Agadri-Ida ou Tanane en Inezgane-Alt Melloul, en op de provincies Chtouka-Aït Baha en Taroudant. De ramingen wijzen echter op een aanzienlijk groter oppervlak wanneer de teelt in andere regio's, zoals Gharb-Chrarda-Beni Hssen en Tánger-Tetouan, in het bijzonder in de provincies Kenitra en Larache, meegeteld wordt. Dit is een gebied waar het areaal sterk groeit: van de 2.975 hectare aan bedekte teelt in 2002 tot de meer dan 8.500 hectare van afgelopen jaar (+179 procent).

De grootste groei vindt plaats in het noorden van Marokko, in gebieden die dichter bij de havens liggen vanuit welke de kasgroenten verscheept worden. Volgens het rapport breidt het areaal zich in deze gebieden sneller uit dan in de rest van het land.

Intensieve landbouw is een strategische sector voor de economie in Marokko. De belangrijkste bestemming voor de afzet van het land is Europa. Ook heeft Marokko een groeiende aanwezigheid in Rusland, profiterend van het veto op Europese producten in dit land.

 

Bron: lavozdealmeria.es


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven