De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD) heeft naar aanleiding van de recente grote bewegingen tussen beursgenoteerde bedrijven (Dow/Dupont, ChemChina/Syngenta en Bayer/Monsanto/BASF) een studie uitgevoerd over concentratie in de sector. De studie richt zich vooral op de grote landbouwgewassen. Pootaardappelen en groentezaden worden zijdelings genoemd. Toch is het rapport volgens Plantum het lezen ook voor mensen uit die sector zeker waard.
De studie concludeert op basis van grote aantallen cijfers onder andere dat er grote verschillen bestaan tussen gewassen en landen. Concentratie met betrekking tot technologie (ggo-eigenschappen) is veel groter dan bij de zaden. Er is geen bewijs gevonden voor verhoogde prijzen en verminderde innovatie, wat volgens de economische theorie de logische effecten zijn van een te ver doorgeschoten concentratie.
De studie stelt voorts dat beleidsmakers niet alleen naar mededingingsbeleid moeten kijken, maar dat andere beleidsterreinen markten negatief kunnen beïnvloeden. De auteur wijst hier op hoge kosten voor het op de markt brengen van producten van nieuwe veredelingsmethoden. Hij legt ook nadruk op efficiënte licentiemethoden op intellectueel eigendom en het belang van toegang tot genetische bronnen en van publiek-privaat onderzoek.
Lees het rapport hier.
Bron: Plantum