Resultaten van verrijkte Biochar in de komkommerteelt

"Sterke Tricodermapopulatie maakt komkommergewas preventief weerbaarder"

In de tweede en/of derde teelt van komkommers zijn de omstandigheden tijdens en na het poten vaak gunstig voor de ontwikkeling van Pythium. Een aantasting van Pythium heeft als gevolg dat planten uitvallen en een sterk verminderde productie van de plant. Daarom heeft Carbon Gold samen met komkommerspecialist Roel Hanssen van Mertens in het teeltseizoen 2018 praktijkproeven opgezet. "Het doel was om aan te tonen dat met een eenmalige toepassing van verrijkte Biochar (Biology Blend) Trichoderma stammen zich sterk kunnen ontwikkelen op een steenwolteelt", schrijft Cor-Jan van der Elzen op LinkedIn.

In de komkommerteelt staat het gebruik van Pythium bestrijdingsmiddelen onder druk. Dit jaar is de toelating van bijvoorbeeld AATerra verlengd en onder strikte regels toegestaan. De MRL waarden zijn tevens strenger geworden. "Op termijn is het voor de komkommerteelt van belang dat er een strategie ontwikkeld wordt waarbij de teelt minder afhankelijk is van de chemische bestrijdingsmiddelen. Van Trichoderma schimmels is bekend dat deze de plant kunnen beschermen."

Proefopzet
Carbon Gold heeft in samenwerking met Mertens en komkommerspecialist Roel Hanssen een proefopzet gemaakt. Hierbij is het doel te bewijzen dat met behulp van verrijkte Biochar (Biology Blend) op een steenwolteelt met name Trichoderma soorten zich goed vestigen en ontwikkelen. De sterke aanwezigheid van Trichoderma’s op en rond de wortel van de plant moeten de basis vormen voor een gezond microbiologisch evenwicht met Pythium.

  1. Behandeling van de jonge planten op het opkweek bedrijf met 5 gram Biology Blend per blok. Het zaadje in het pluggat wordt afgestrooid met Biology Blend, eventueel in combinatie met Vermiculiet. Deze behandeling wordt toegepast voor de drie verschillende plantdatums.
  2. Het plantgat op de mat wordt afgestrooid met 55 gram Biology Blend. Deze behandeling wordt uitsluitend toegepast voor het poten van de eerste teelt.

Waarneming en analyse
Op 20 maart 2018 zijn de eerste monsters genomen van wortels onder het blok. In alle monsters werden geen Trichoderma schimmels en ook geen andere plantpathogene schimmels aangetroffen.

Op 15 mei 2018 zijn wederom monsters genomen van de matten. Uit de analyse bleek dat er een verscheidenheid aan schimmels aanwezig was, naast onschadelijke Fusarium- en Pythiumsoorten ook schadelijke. Echter ook veel Trichoderma’s aan het einde van de eerste teelt.Op 22 augustus 2018 zijn aan het einde van de teelt wederom monsters genomen. In de onbehandelde matten zaten nauwelijks Trichoderma’s en in de behandelde matten waren Trichoderma’s sterk aanwezig.

OnbehandeldBehandeld


Er is in de tweede teelt twee weken na het planten 1x AAterra toegepast. Ondanks behandeling hebben de Trichoderma’s zich met behulp van de Biochar sterk ontwikkeld in de mat. Aantasting Pythium was zeer beperkt. De planten wortelden goed in en de planten groeiden sterk weg

De opbouw van een sterke Trichoderma populatie in de mat met behulp van verrijkte Biochar is heel goed mogelijk, is de conclusie. Een behandeling met Biology Blend is een goede methode om preventief de plant weerbaarder te maken, besluit Cor-Jan.

Voor meer informatie:
Carbon Gold
www.carbongold.com/
info@carbongold.com  

Cor-Jan van der Elzen
06 23 31 54 25

Mertens
www.mertens-groep.nl/nl  
info@mertens-groep.nl  

Roel Hanssen
06 51 82 31 02

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven